SEDIN  

Servei Evangèlic de Documentació i Informació
línia sobre línia

||||||||||   Apartat 2002 - 08200 SABADELL (Barcelona) - SPAIN   ||||||||||


Darwin - l'home darrere el mico


Christine Dao[*]

Charles Darwin: L'home darrere el mico


Qui: Charles Robert Darwin

Quan: 12 febrer 1809 -19 abril de 1882

On: Shrewsbury, Anglaterra

Què: El pare de la teoria de l'evolució per selecció natural


La teoria de l'evolució per selecció natural de Charles Darwin ha estat acollida per la majoria de la comunitat científica com la teoria que unifica les ciències de la vida. I a ell se l’ha exaltat a una posició de semideu i ha rebut un lloc de gran estima a l’escena pública, on totes les idees contràries a la seva antiquada teoria són injustament excloses de forma sistemàtica.

Però Darwin no era un déu; ni tan sols un semideu: va ser un home que va proposar unes especulacions sobre llargues eres de mort i variacions per intentar explicar la diversitat de la vida que s'observava a la terra, cerquen excloure Déu. Dos segles després del seu naixement, és ja hora que Darwin surti del seu tron el temps suficient per examinar l'home darrere el mico.

Els primers anys

Charles Darwin va néixer el 1809. Va rebre la seva educació a l'internat de Shrewsbury, i l'octubre de 1825 va anar a la Universitat d'Edimburg per estudiar medicina. Durant la seva estada allà, va treballar sota la direcció de Robert Grant, estudiant invertebrats marins. No podia resistir bé l'espectacle de la sang i del sofriment, pel que va abandonar la medicina i va posar la seva mirada en el ministeri de l'església. L'ordenació a l'Església d'Anglaterra exigia la diplomatura en una universitat anglesa, de manera que va ingressar al Christ's College a Cambridge el 1828.

Darwin no va ser un estudiant destacat, però sentia passió per les ciències naturals. Col·leccionava escarabats i va fer una estreta amistat amb el professor de botànica John Stevens Henslow, que el va presentar a altres destacats naturalistes. Va gaudir de la lectura d'Evidences of Christianity i de Natural Theology, de William Paley, obres que sostenien el disseny diví de la naturalesa. Poc després d'aconseguir la seva diplomatura en lletres el 1831, es va dedicar a estudiar geologia de camp al nord de Gal·les amb Adam Sedgwick.

El viatge a la goleta HMS Beagle

Henslow va proposar que Darwin participés en la travessia de HMS Beagle a les Amèriques com a naturalista no pagat i cavaller de companyia del Capità Robert FitzRoy. Darwin era gairebé un complet principiant, amb una experiència basada només en uns estudis geològics rudimentaris, en la seva col·lecció d'escarabats, i en la dissecció d'invertebrats marins.

Durant el seu viatge de cinc anys, Darwin va mantenir unes detallades notes de les seves observacions i conclusions. Junt amb les seves cartes, enviava espècimens a Cambridge. FitzRoy li havia regalat una còpia de l'obra de Charles Lyell Principis de Geologia, en la qual es promovien conceptes actualistes, i que va influir profundament en el pensament de Darwin. En Ciutat del Cap va conèixer l'astrònom John Herschel, que recolzava l'actualisme de Lyell com «un procés natural en contrast a un procés miraculós».1

Darwin va realitzar algunes de les seves observacions més famoses en excursions a les costes i illes d'Amèrica del Sud, com les variacions que va observar en els pinsans i els sinsontes de les illes Galápagos. Abans d'això, va observar a Terra del Foc com uns nadius de la Terra del Foc que havien viscut a Anglaterra, actuaven de manera diferent que els seus parents «salvatges», i va comparar això amb les diferències entre animals domesticats i en estat silvestre.

Henslow va anar distribuint fidelment les notes que va rebre durant el viatge, i quan el Beagle va arribar el 1836, Darwin era ja una celebritat i havia estat acceptat entre l'elit científica. També ell va demanar el dictamen d'experts per a alguns dels seus descobriments. Darwin estava donant voltes a la idea de la transmutació de les espècies, o d'unes espècies canviant a d'altres, i el juliol de 1837 va fer al seu llibre de notes el dibuix del seu famós arbre evolutiu, sobre el qual va gargotejar les paraules «I think» [«em sembla»]. Va procedir a refondre els dictàmens dels experts sobre els seus descobriments, i, amb l'ajuda d'Henslow, va publicar l'obra en diversos volums de Zoologia del Viatge del H.M.S. Beagle (1832-1836).

L'Origen de les Espècies

En el seu desenvolupament de la idea d'una transmutació de les espècies, Darwin va afegir el concepte que la naturalesa seleccionaria certs trets desitjables i que els transmetria a futures generacions. Va proposar la teoria que si s'acumulaven suficients trets desitjables, es podria formar una espècie completament nova. Acompanyant això amb les teories de llargues eres geològiques segons Lyell, va néixer la teoria de la descendència amb modificació —no la popular definició de «canvi al llarg del temps» que els evolucionistes afavoreixen en l'actualitat.

L'obra L’Origen de les Espècies per mitjà de la Selecció Natural, o la conservació de les races afavorides en la lluita per la vida es va posar a la venda el 22 de novembre de 1859. Darwin sabia que el seu llibre entraria en conflicte amb els conceptes basats en un origen per creació.

En considerar L’Origen de les Espècies, és ben concebible que un naturalista, en reflexionar sobre les mútues afinitats dels éssers orgànics, sobre les seves relacions embriològiques, de la seva distribució geogràfica, de la seva successió geològica, i d’altres dades d'aquesta naturalesa, pogués arribar a la conclusió que cada espècie no havia estat creada independentment, sinó que havia descendit, com les varietats, d'altres espècies.2

Encara que Darwin no havia renunciat del tot a la seva fe, va excloure la creació com una explicació científica versemblant. Reconeixia el poder de Déu, però senzillament no per crear.

Qui creu que cada espècie equina va ser creada independentment, afirmarà, suposo, que cada espècie ha estat creada amb la tendència a variar, tant sota condicions naturals com sota domesticació. ... Admetre aquest punt de vista, em sembla, significa rebutjar una causa real per una altra irreal, o almenys desconeguda. És fer de les obres de Déu una mera burla i un engany; gairebé preferiria creure amb els cosmògons antics i ignorants que les petxines fòssils mai no van viure, sinó que van ser creades de pedra per imitar les petxines que ara viuen a la costa del mar.3

L'Origen de les Espècies es va difondre ràpidament, gràcies als amics de Darwin en la comunitat científica d'elit. La reacció de l'Església d'Anglaterra va ser diversa, i els seus dirigents o bé la van acceptar com a evolució teista, o la van rebutjar com a heretgia. A causa del seu estat de salut, Darwin no assistia als debats, però amics com Joseph Hooker i el «Buldog de Darwin», Thomas Henry Huxley, el defensaven amb tota energia.

Darwin va continuar publicant molts llibres, incloent la polèmica obra El llinatge de l'home, i la selecció en relació amb el sexe (1871) i L’expressió de les emocions en l'home i en els animals (1872). L'Origen de les Espècies es va traduir a molts idiomes, i el darwinisme va passar a ser un moviment que esperonava altres idees evolucionistes, incloent l'obra de Lyell Proves geològiques de l'antiguitat de l'home (1863), l'obra d'Huxley Dades sobre el lloc de l'home en la naturalesa (1863), i la d'Henry Walter Bates El naturalista al riu Amazones (1863).

L'obra de Darwin està també associada amb idees com les d'Herbert Spencer, «la supervivència dels més aptes», encara que Darwin mateix no va encunyar aquest terme. Després d'haver observat el que era l'esclavitud durant la seva travessia en el Beagle, a Darwin no li va agradar, però les seves idees s'han usat per justificar pràctiques que van des del capitalisme salvatge al racisme, el colonialisme, l'eugenèsia de Francis Galton, i el darwinisme social.

Pèrdua de fe, i mort

Encara que Darwin havia estat batejat a l'Església d'Anglaterra, procedia d'una família no conformista d'Unitaris, i el seu pare i avi (Erasmus Darwin, l'autor de l'obra Zoönomia) eren lliurepensadors. Respecte a ell, considerava la Bíblia com a autoritat en moralitat, però després del seu viatge en el Beagle va qüestionar la seva historicitat. També va posar en dubte la benevolència del Creador davant el dolor i el sofriment, en lloc de contemplar-lo com a resultat del pecat de la humanitat i d'un món caigut.

Després de la mort de la seva filla Annie el 1851, la fe de Darwin en el cristianisme va rebre un altre cop, i va deixar d'assistir a l’església.4 Va patir de mala salut durant tota la seva vida adulta, i va morir a Downe, Kent, el 19 d'abril de 1882. Es van difondre especulacions de que havia tornat al cristianisme al seu llit de mort, però aquestes asseveracions van ser desmentides pels seus fills. Els seus col·legues van sol·licitar que el president de la Royal Society, William Spottiswoode, li concedís un funeral d'estat i que fos sepultat a l'Abadia de Westminster al costat de John Herschel i Isaac Newton. Darwin va ser un de només cinc personatges no pertanyents a la reialesa que van rebre un funeral d'estat durant el segle XIX.

Darwin avui

El Dia de Darwin s'ha convertit en una celebració anual. Aquest any marca el 200 aniversari del naixement de Darwin i el 150 aniversari de la publicació de la seva obra L’Origen de les Espècies. Per a aquestes commemoracions s'han inaugurat exhibicions sobre Darwin per tot el món, incloent-ne una el 19 d'abril al Museu Britànic d'Història Natural a Londres. La Universitat de Cambridge celebrarà un festival, i també la seva vila natal a Shrewsbury.

També s'ha encunyat, al Regne Unit, una moneda especial de dues lliures esterlines en honor de Darwin. I el 2008, l'Església d'Anglaterra va publicar una retractació formal a Darwin «per haver-lo comprès malament i, per haver reaccionat erròniament al principi, haver-ne encoratjat altres a encara comprendre'l malament».5

Tanmateix, en l'actualitat, la teoria de Darwin de descendència amb modificació —que va encoratjar moltes altres idees perjudicials— continua plena d'enormes buits i enigmes que fonamenten legítims dubtes sobre les seves asseveracions. Les formes de transició, que si no es trobaven portarien a l'enfonsament de la teoria de Darwin,6 segueixen absents. Les seves teories sobre la pangènesi (la combinació de trets hereditaris) i de l'abiogènesi (la vida engendrada des de la matèria inerta sense direcció) van ser refutades per Gregor Mendel7 i Louis Pasteur8 respectivament. I les investigacions continuen exposant una complexitat dissenyada, en lloc de modificacions a l'atzar.

Malgrat les creixents proves en contra, molts científics continuen adherint-se cegament al darwinisme. «Els biòlegs han de recordar constantment que el que veuen no va anar dissenyat, sinó que va evolucionar», va escriure el biòleg molecular Francis Crick.9

Així, el 2009 se celebra un home les idees del qual van suscitar moltes preguntes, però que desafortunadament han resultat en moltes respostes incorrectes i fins i tot destructives. Fins i tot 150 anys després que el seu llibre fos posat a la venda, l'evolució darwinista continua sent una teoria en crisi.

Referències

Darwin, C. 2006. The Origin of Species: A Variorum Text. Ed. M. Peckham. Philidelphia, PA: University of Pennsylvania Press, 69.
Darwin, C. 1859. On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life. Londres: John Murray, 3.
Ibid, 167.
Van Wyhe, J. 2008. Darwin: The Story of the Man and His Theories of Evolution. Londres: Andre Deutsch Ltd.
Wynne-Jones, J. Charles Darwin to receive apology from the Church of England for rejecting evolution. Telegraph. Publicat a telegraph.co.uk 14 septiembre 2008, accedit el 13 gener 2009.
«Sens dubte, la geologia no revela cap cadena orgànica finament graduada d’aquesta mena; i aquesta, potser, sigui l'objecció més òbvia i greu que es pugui adduir contra la meva teoria. L'explicació es troba, em sembla, en la summa imperfecció del registre geològic.» Darwin, L’Origen, 280.
Dao, C. 2008. Man of Science, Man of God: Gregor Johann Mendel. Acts & Facts. 37 (10): 8.
Dao, C. 2008. Man of Science, Man of God: Louis Pasteur. Acts & Facts. 37 (11): 8.
Crick, F. 1988. What Mad Pursuit: A Personal View of Scientific Discovery. Londres: Sloan Foundation Science, 138.


  Adalt un nivell

  Torna a l'índex general

  Torna a la pàgina principal


* Ms. Dao és subdirectora de redacció.

Citar aquest article: Dao, C. 2009. Charles Darwin: The Man Behind the Monkey. Acts & Facts. 38 (2): 12.

Aquest article es va publicar originalment el febrer de 2009. «Charles Darwin: The Man Behind the Monkey», Institute for Creation Research, http://www.icr.org/article/charles-darwin-man-behind-monkey (accedit el 3 de març de 2009).



Traducció de l'anglès: Santiago Escuain
© Santiago Escuain 2009, per la traducció
© Copyright SEDIN 2011 pel format electrònic -  www.sedin.org. Aquest text pot ser reproduït lliurement per a fins no comercials, tot citant la font i l'adreça de SEDIN, autor i traductor, i aquesta nota íntegrament.


Ens pot escriure per correu a:

SEDIN
Apartat 2002
08200 Sabadell
(Barcelona)
sedin.org@gmail.com

Índex:

Especial: Articles sobre 150 anys de Darwin

Índex de butlletins

Índex de línea sobre línea

Pàgina principal

Índex general català

Llibres recomanats

   
orígens

   
vida cristiana

   
bibliografia general

Coordinadora Creacionista

Museu de Màquines Moleculars

Temes d'actualitat

Documents en PDF
(classificats per temes)


Bandera
Union Jack
drapeau
Flagge

 

|||  Índice: |||  Índice de boletines  |||  Página principal  |||  Índice general castellano  |||
|||  
General English Index  |||  Coordinadora Creacionista  |||  Museo de Máquinas Moleculares  |||
|||  Libros recomendados  |||  
orígenes  |||  vida cristiana  |||  bibliografía general  |||
|||  
Temas de actualidad  |||  Documentos en PDF (clasificados por temas)  |||


Bandera     Union Jack     drapeau     Flagge