La misteriosa matèria de la ment

ARTHUR C. CUSTANCE, M.A., Ph.D.

Membre de l'Afiliació Científica Americana
Membre de l'Associació Americana d'Antropologia
Membre del Reial Institut d'Antropologia


amb una resposta de
Lee Edward Travis


 

1980

 
Traducció de l'anglès: Santiago Escuain

Pórtico

Índex


Capítol 2

 

El dualisme cartesià:

La interacció entre la ment i el cervell

 

Taca de
                        tinta 

 

Anàlisi de l'opinió de René Descartes del dualisme interaccionista,

i exploració dels factors que van portar al seu rebuig.




E

l dualisme és un antic concepte profundament arrelat en el pensament grec. Els grecs sostenien que l'ànima de l'home era d'una essència totalment diferent de la del seu cos. A més, sostenien que aquestes entitats duals no tenien interacció entre elles. La veritat és que els grecs les contemplaven com alienes l'una a l'altra, sent el cos la presó de l'ànima. Així, el dualisme significa molt més que una simple designació numèrica. Implica la dicotomia d'ànima i cos, amb una divisió absoluta.

René Descartes (1596-1650) marca el començament de la psicologia moderna. Va ser un personatge singular: principalment filòsof, va ser també científic, fisiòleg i matemàtic.

Creia ell que una ànima independent no material habitava i trobava expressió en un cos operat mecànicament. La realitat del cos no exigia prova, la realitat de l'ànima sí. Descartes va usar el seu famós aforisme com a prova: cogito ergo sum , «penso, per tant existeixo». És una pulcra forma de prova i sembla irrebatible. No podem dubtar de l'existència del nostre propi jo, perquè no podem dubtar del jo tret que hi hagi un jo perquè dubti.

És interessant que la idea no es va originar amb Descartes, encara que generalment s'atribueix a ell. Uns mil dos-cents anys abans de Descartes, Agustí d'Hipona va escriure en la seva Ciutat de Déu (11.26):

 

Sense cap enganyosa representació d'imatges i fantasmes, estic absolutament segur que jo sóc, i que ho sé i em delecto en això. Pel que fa a aquestes veritats, no tinc por dels arguments dels Acadèmics, que diuen: «I què passa si ets enganyat?» Perquè si sóc enganyat, és que sóc. Perquè qui no és, no pot ser enganyat; i si sóc enganyat, per aquesta mateixa raó sóc.

 

Descartes estava interessat sobre com allò immaterial podia interaccionar amb allò material i com la substància «estesa» del cos podia allotjar l'esperit «sense extensió» anomenat ànima. Va resoldre el problema de la incompatibilitat de les dues entitats mitjançant el seu dualisme; és a dir, donant un nom al problema.

Ell mantenia que els dos components que constitueixen l'home van tenir un origen independent i que són d'una naturalesa fonamentalment diferent. El cos es podia dividir mitjançant l'eliminació d'una cama o d'un braç, però l'ànima era indivisible. L'ànima ocupava tot el cos en la seva totalitat, però la reducció del cos en qualsevol forma no reduïa l'ànima. El cos era procreat, l'ànima era creada. Tot i que les dues realitats fossin d'una naturalesa completament diferent, podien afectar l'una a l'altra, l'ànima al cos i el cos a l'ànima. Però la manera en què aquesta acció té lloc és un misteri; només que Descartes el va designar d'una manera diferent: dualisme.

Però Descartes es va convertir en el pare de la teoria del interaccionisme ment/cos.

 

El interaccionisme de Descartes

 

Descartes sostenia que el cervell (juntament amb la resta del cos) tenia un principi operatiu purament mecanicista. Això és cert quan es considera el cos sense ànima –com va proposar que era el cas en el món animal, on l'ànima estava absent. Així, els animals eren mers autòmats. Aquest punt de vista mecanicista del cos, incloent el cervell, no era qüestionable si no es fa de l'ànima una part essencial de la seva operació. De manera que Descartes quedava lliure per a procedir amb la seva física de la fisiologia.

Però, quina era llavors la naturalesa de l'ànima? La seva resposta és simple: les percepcions sensorials i les passions físiques dels homes depenen del cos, però la consciència de les mateixes resideix en l'ànima. L'important, doncs, és indagar com és que l'ànima esdevé conscient (és a dir, del seu medi i de si mateixa) i com aconsegueix actuar sobre el cos. La seva consciència es deu a l'acció del cos sobre la mateixa, però, com actua per la seva part sobre el cos quan exerceix la seva voluntat?

El punt de la interacció, segons Descartes, tenia lloc a l'emplaçament de la glàndula pineal, l'únic lloc que segons creia ell no estava duplicat com es creia que l'estaven totes les altres estructures cerebrals. No obstant això, no es considerava l'ànima com tancada a la glàndula pineal. La glàndula és merament el punt d'interacció, no la seu de l'ànima en cap sentit ple.

El cos és matèria estesa: l'ànima és esperit no estès. Però quan allò estès rep l'acció del que no és estès, es precisa d'algun punt concret d'interacció, i així resulta que es troba a la glàndula pineal. Això no obstant, l'«ànima està unida a totes les parts del cos conjuntament». Tot el cos és la seu apropiada de l'ànima en tant que el cos romangui intacte. Quan es talla un membre del cos –per exemple, un braç o un cama–, no hi ha pèrdua de cap part de l'ànima com a conseqüència d'això, perquè l'ànima és unitària i indivisible. Després ocupa el que queda del cos.

De manera que sense emprendre resoldre tots els problemes, senzillament va enunciar que hi ha un dualisme de ment i cos, i que la seva interacció és evidentment real. El cervell és el principal àmbit de la ment o consciència de l'ànima, però la ment o consciència es distribueixen per tot el cos. El punt d'interacció entre la una i l'altre és la glàndula pineal.

Descartes va prestar la seva autoritat a la perspectiva sostinguda durant molt de temps que la ment està associada d'una manera particular amb el cervell, però va fer de la ment i del cervell entitats separades, amb una dependència mútua només en el sentit que una ploma estilogràfica i la tinta són interdependents. La ploma no podrà escriure sense la tinta, i la tinta no dóna cap missatge sense la ploma.

Descartes va «substanciar» la consciència com una realitat no estesa, alguna cosa que pot existir en el cos però que no ocupa cap espai. La ment era real, però totalment separada de la matèria, i per això del cervell. L' interaccionisme és la seva forma de dualisme. El cervell estès, la ment no estesa, i no obstant això interaccionen, i aquesta interacció succeeix en un lloc específic, la glàndula pineal. La teoria no es pot refutar en tant que hi hagi fenòmens mentals les correlacions neurals dels quals romanguin desconegudes. El fet que hi ha fenòmens mentals no es pot posar en dubte per raons lògicament convincents i que van ser adoptades (encara que no originades) per Descartes; no es pot dubtar d'ells perquè el mateix acte del dubte estableix la seva realitat. La realitat de l'existència conscient queda confirmada cada vegada que es nega.

La matèria i la ment les va interpretar com a substància creada, on cadascuna constitueix una forma radicalment diferent i independent de realitat. La seva interacció no procedeix, mantenia ell, d'un origen comú. La seva incapacitat de donar satisfacció fins i tot als seus admiradors més ardents sobre la naturalesa de la interacció entre les dues va resultar en que alguns d'ells van adoptar un punt de vista que es va arribar a conèixer com ocasionalisme, segons el qual cada aparent interacció de la ment i del cos era resultat d'una intervenció divina directa.

Al final, el punt de vista mecanicista cartesià va eximir només dos fenòmens del seu abast totalment inclusiu: Déu i l'ànima humana. Tota la resta, tota la vida animal per sota l'home, i l'home mateix excepte només per la seva ànima, quedava integrat a la cadena universal de causalitat mecanicista. El concepte era imponent, i al final va demostrar ser excessivament dominant per a permetre que una excepció constituís un obstacle a la seva aplicació a tota la resta. L'ànima va ser primer ignorada, després pràcticament negada, o convertida en una simple excrescència de la màquina que era el cos i el cervell. En una conferència sobre psicologia tomista pronunciada a la Universitat d'Ottawa el 1957, el Professor R. H. Shevenell va resumir la influència de Descartes amb aquestes paraules:

Amb Descartes, la psicologia va perdre la seva ànima i va trobar la seva ment;
amb els empiristes britànics, l'ànima va perdre la seva ment i va trobar la seva consciència;
amb Watson i els conductistes, l'ànima va perdre la seva consciència i va trobar els seus reflexos.

Descartes va marcar un punt d'inflexió per a l'estudi de l'home, especialment per a l'estudi de la relació ment/cos.

La majoria dels pensadors importants que van seguir Descartes van rebutjar l'interaccionisme. No era una hipòtesi susceptible de prova. Per sobre de tot, introduïa l'element sobrenatural en la imatge, i amb això excloïa el concepte del laboratori científic i l'introduïa al seminari teològic.

Els crítics de les seves idees objectaven que si l'ànima i el cos eren substàncies de naturaleses completament diferents, la interacció entre elles era realment impossible. Descartes va protestar contra aquesta idea, però mai va satisfer els seus crítics. I l'ocasionalisme tampoc va tenir millor paper, perquè la interacció entre ment i cervell quedava per això reduïda simplement al miracle, i els miracles no romanen en l'àmbit de la ciència experimental, amb el seu èmfasi principal en la reproductibilitat i en la quantificació. Semblava que el problema era insoluble, i que es precisava d'un nou plantejament.

El que va sorgir va ser una determinació de reduir-ho tot a física i a química, o potser parlant amb més rigor a física i a matemàtiques (encara que hi ha químics que no contemplen amb favor que es consideri la seva ciència com una branca de la física). Però això ha d'haver impulsat el plantejament per part de Claude Bernard d'abordar el cos com una màquina, i l'èxit que va assistir a aquest plantejament va fer avançar el nostre coneixement del cos d'una manera tan extraordinària que va arribar a ser heretgia parlar de dualisme en el sentit cartesià.

Però a poc a poc, en haver-se anat acumulant noves proves, sembla que el punt de vista monista* està exhibint senyals d'insuficiència, i que està sorgint un nou dualisme.

 



* Monista: el contrari al dualisme, a allò dicòtom o juxtaposat.

 



1980 publicat per Probe Ministries (Texas) amb Zondervan Publishing Co.

1997 primera edició en línia en anglès

2001 2ª edició en línea en anglès – corregida i amb format revisat

Copyright © 1988 Evelyn White. All Rights Reserved



Títol: La misteriosa matèria de la ment
Títol original: The Mysterious Matter of Mind
Autor: Arthur C. Custance, Ph. D., amb resposta de Lee Edward Travis
Font: The Mysterious Matter of Mindwww.custance.org
Copyright © 1988 Evelyn White. All rights reserved
Cop
yright © 2019 Santiago Escuain per la traducció. Es reserven tots els drets.


Traducció de l'anglès: Santiago Escuain
© Copyright 2019, SEDIN - tots els drets reservats.
SEDIN-Servicio Evangélico
Apartat 2002
08200 SABADELL
(Barcelona) ESPAÑA


Es pot reproduir en tot o en part per a usos no comercials, a condició de citar la procedència reproduint en la seva integritat el text superior i aquesta nota.

.


Pàgina principal


Índex general català

Tornada a l'Índex de EL PÒRTIC

Llibres recomanats

   
orígens

   
vida cristiana

   
bibliografia general

Coordinadora Creacionista

Museu de Màquinas Moleculars

Temes de actualitat

Documents en PDF
(classificats per temes)


Bandera del regne
                    d'Espanya

Regne Unit

Drapeau

Flagge


|||  Índice: |||  Índice de boletines  |||  Página principal  |||  Índice general castellano  |||
|||  
General English Index  |||  Coordinadora Creacionista  |||  Museo de Máquinas Moleculares  |||
|||  Libros recomendados  |||  
orígenes  |||  vida cristiana  |||  bibliografía general  |||
|||  
Temas de actualidad  |||  Documentos en PDF (clasificados por temas)  |||