La misteriosa matèria de la ment

ARTHUR C. CUSTANCE, M.A., Ph.D.

Membre de l'Afiliació Científica Americana
Membre de l'Associació Americana d'Antropologia
Membre del Reial Institut d'Antropologia


amb una resposta de
Lee Edward Travis


 

1980

 
Traducció de l'anglès: Santiago Escuain

Pórtico

Índex


Capítol 3

 

D'on va venir la consciència del Jo?

 

Taca de
                        tinta 

La consciència animal i humana es contemplen en un continu a la recerca d'una explicació de l'origen de la ment. Va aparèixer la ment «del no-res» com una mena de creació directa, o va estar sempre (encara que imperceptiblement) resident en els sistemes vius?

 

E

l fet que tenim alguna cosa que anomenem autoconsciència no pot ser objecte de cap mena de dubte fins i tot si trobem que és difícil de definir de forma precisa. J. R. Smythies (Departament de Psiquiatria, Universitat d'Edimburg) va escriure el 1969: «La consciència dels altres pot ser un abstracció per a mi, però la meva pròpia consciència és per a mi una realitat».[1] Que hi ha animals per sota de l'home que tenen consciència és una cosa que sembla estar clara. Que tinguin consciència de si mateixos ja no està tan clar, tot i recents experiments d'ensenyament impartit als grans primats d'alguna forma de llenguatge de signes.

Experiments addicionals amb un ximpanzé han revelat que es podia identificar a ell mateix en un mirall, com queda indicat en la conducta dirigida al jo. Això ho presenten alguns com demostratiu de la possessió de la consciència del jo. Però pot ser que sigui necessari distingir entre l'autoconsciència humana per la qual és conscient de la seva pròpia experiència mental i l'autoconsciència d'un animal per la qual sigui conscient del seu propi cos. El primer sembla clarament diferent del segon.

El diari The San Francisco Chronicle (21 de juliol de 1968) comunicava el cas d'un ximpanzé en el Zoològic de Chessington a Anglaterra que, després d'haver estat durant anys un presumit i divertit amic del públic, de cop i volta es va tornar tímid i malhumorat, i va començar a amagar-se tot el dia. El seu guardador va pensar que potser es sentia avergonyit perquè estava quedant-se amb el cap calb. Se li va proporcionar una perruca, i això va semblar restaurar totalment la seva «confiança en ell mateix». Però hem de preguntar-nos una vegada més: «Ha d'identificar-se aquesta classe de consciència del cos amb la consciència mental que permet a un ésser humà no només pensar, sinó també pensar sobre el seu propi pensament?»

El zoòleg W. H. Thorpe (Cambridge), una autoritat reconeguda en aquesta àrea, va escriure en 1974: «Sir Karl Popper està d'acord, em sembla, amb la majoria dels estudiosos de la comunicació animal que la consciència del jo, és a dir, una consciència plenament autoreflexiva, està absent en els animals».[2]

David Bidney (del Departament de Graduats, Universitat d'Indiana) introdueix el seu estudi de Theoretical Anthropology [Antropologia Teòrica] amb aquestes paraules:[3]

 

L'home és un animal autoreflexiu en el fet que només ell té la capacitat de objectivar-se, si es manté a part d'ell mateix, per així dir-ho, i de considerar quina classe de ser és, i què vol fer i arribar a ser. Altres animals poden ser conscients dels seus afectes i dels objectes que perceben; només l'home és capaç de reflexió, de consciència d'ell mateix, de pensar sobre ell mateix com un objecte.

 

Amb independència de si els animals tenen consciència d'ells mateixos o no, almenys no hi ha dubte que tant els animals com l'home posseeixen consciència. Així, fins i tot si ens limitem a la consciència en contrast a la consciència del jo, queda en peu la pregunta: Com va sorgir? Stanley Cobb suggereix que la consciència és un atribut de la ment, aquella part que té a veure amb el coneixement del jo i del medi. Varia en grau de moment en moment en l'home, i dels peixos a l'home en la filogènia. És possible que els invertebrats i fins i tot les plantes tinguin formes rudimentàries de consciència del jo.[4] Això sembla absurd, però si la consciència va evolucionar a partir de la no-consciència, hauríem de trobar, en seguir el seu desenvolupament cap enrere fins a les propietats de la matèria sola, que va fent-se menys i menys manifesta, fins que ja no sembla existir; o, a l'inrevés, hauríem de seguir el desenvolupament de la matèria fins que emergeixen i es manifesten els primers indicis de la consciència. Una manifestació així seria una cosa «nova» (un de novo) però no una creació (ex nihilo) perquè sorgeix d'una cosa que ja existeix, i sense discontinuïtat.

És important distingir entre una «novetat», allò que sorgeix sobtadament però que té el seu origen dins un sistema existent, i una «cosa nova» que ha estat introduïda des de fora del sistema. El primer és una cosa de novo, la segona és una cosa ex nihilo. Donat que la ciència no pot abordar amb èxit això segon, no considera admissible la idea d'una creació directa. Dins el marc del pensament científic, un objecte que s'afirma que és ex nihilo resulta dubtós, i hom emprendrà un decidit esforç dirigit a demostrar com es pot derivar d'allò que ja existeix, per complex i nou que pugui semblar. Si la ment sorgeix de novo com una cosa totalment nova en la naturalesa, potser com a resultat d'una mutació d'alguna classe, se suposa, però, que ha de derivar directament d'alguna cosa que ja existeix. El concepte d'una cosa nova que ha aparegut ex nihilo, és a dir, del no-res, és molt mal acollit en l'actual clima del pensament científic.

Així, doncs, tenim dues perspectives bàsiques sobre l'origen de la consciència del jo, una que és acceptable tot i el misteri que l'envolta, perquè deriva de la matèria existent. Això és designat com monisme. L'altra perspectiva, que la contempla com una creació directa, no derivada de la matèria existent, sinó «del no-res», es designa com dualisme. I no es considera científicament respectable.

Això no obstant, podem establir una divisió addicional d'aquesta perspectiva reconeixent que segons la postura estrictament monista la consciència podria sorgir de novo de dues maneres diferents. Podria sorgir per una lenta emergència fins que de sobte es fes reconeixible com a consciència. O podria aparèixer sobtadament tan aviat la complexitat del cervell hagués arribat a una certa etapa crítica. El primer és una formació gradual de la consciència que va estar «sempre aquí», però a un nivell tan baix que no es podia reconèixer. Aquesta és la posició del panpsiquisme, que sosté que tota la matèria posseeix consciència. La segona manera seria la sobtada aparició de la consciència que a partir de llavors té existència per si mateixa, encara que nascuda de la matèria existent.

El dualisme pot ser també concebut com esdevenint de dues maneres. Pot ser que la consciència sigui introduïda ex nihilo en una mena de manera embrionària que no es manifesta fins que s'ha arribat a una certa etapa de desenvolupament orgànic. O bé s'introdueix ex nihilo només quan s'ha completat l'etapa avançada de desenvolupament.

Així, tot i que tenim quatre alternatives, es poden considerar com dos: monisme i dualisme. Així, podem dir que la consciència va sorgir perquè la matèria contenia en ella mateixa el potencial per a desenvolupar-la; o bé podem dir que va ser introduïda per alguns mitjans com externa a la matèria. Cada punt de vista presenta un dilema que ha estat reconegut durant molt de temps. En un cas hauríem de dir que fins i tot els àtoms posseeixen una consciència potencial –una circumstància difícil de concebre. O bé tindríem la creació directa d'alguna cosa des de zero –el que és també difícil de concebre. Ens trobem amb una difícil disjuntiva.

El 1964 Cyril Ponnomperuma va escriure un article sobre «Evolució química i l'origen de la vida» en què raonava que «la vida és només una propietat especial i complicada de la matèria, i que au fond [en el fons] no hi ha diferència entre un organisme viu i la matèria inert ...».[5] Això implica que la consciència, que hauria emergit de la matèria viva, ha d'haver estat també latent en la matèria inert.

Això va suscitar una interessant correspondència en posteriors números de la revista sobre aquesta qüestió. Un dels corresponsals, D. F. Lawden (Universitat de Canterbury, Nova Zelanda) va observar:[6]

 

Si la consciència és una característica d'aquest agregat material (el cervell), llavors, pel principi de continuïtat ha de ser també una característica de cada agregat, i en últim terme de les partícules fonamentals. Si no fos així, en algun nivell de la jerarquia* que s'ha esmentat abans, la consciència sorgiria de forma discontínua i seria possible establir una clara línia de divisió separant les formes conscients de matèria de les no conscients. Això seria només una forma disfressada de la línia que anteriorment se suposava que separava les formes vives de les no vives. Sens dubte, les característiques mentals que puguin tenir les partícules fonamentals han de ser de baixa qualitat i de dèbil intensitat, però si no es postulen aquestes característiques, no arribo a comprendre com la consciència podria mai sorgir en cap sistema material, per complex que sigui.

Hom bé podria dissenyar un sistema de partícules, on cada una de les quals posseeixi les característiques físiques conegudes de càrrega elèctrica, spin, etc., per a que es comporti com un ésser humà, però no per experimentar la consciència com indubtablement ho fan els éssers humans. ... Podem potser abrigar l'esperança d'explicar la conducta humana, però la nostra experiència d'aquesta conducta quedarà sense explicar. [èmfasi meu]

 

Monisme vs. Dualisme


Així, aquí tenim el problema: la nostra consciència de la nostra pròpia conducta. ... On i com va sorgir? Va ser la «ment» introduïda com una cosa completament nova, o va emergir simplement perquè la matèria havia arribat al nivell apropiat d'organització i tenia les capacitats apropiades?

A més, quan parlem d'arribar al nivell apropiat d'organització, què és precisament el que això involucra? Tenen consciència els àtoms de carboni, sigui aquesta efectiva o latent? Quanta organització es necessita de les substàncies orgàniques perquè siguin suport de la consciència? Hi ha indicis que alguns dels organismes més simples exhibeixen la seva presència.

Fa molt de temps (1915) que H. S. Jennings va establir la realitat de la «consciència» en els organismes unicel·lulars. Va percebre aquesta consciència en les amebes amb tanta claredat, per exemple, que no va vacil·lar a descriure-les com exhibint atenció, desig, frustració, hàbits establerts i fins i tot intel·ligència. En les seves paraules:[7]

 

Generalment se sosté que la intel·ligència consisteix en la modificació de la conducta d'acord amb l'experiència. Si un organisme reacciona d'una certa manera sota certes condicions, i prossegueix aquesta reacció per desastrosos que siguin els efectes, diem que aquesta conducta no té intel·ligència. Si en canvi modifica la seva conducta de manera que sigui més adequada, considerem que aquesta conducta és intel·ligent fins a aquest punt. És la «correlació d'experiències i accions» que constitueix, en paraules de Hobbhouse (1901) «l'obra precisa de la intel·ligència». Sembla clar que trobem els inicis d'aquests canvis adaptatius de conducta fins i tot en els protozous.

 

Així, fins on arriba l'evidència objectiva, Jennings mantenia una continuïtat completa entre la conducta [conscient] dels organismes inferiors i superiors.[8] I concloïa:[9][9]

 

Aquest autor està fermament convençut, després d'un perllongat estudi de la conducta de les amebes, que si es tractés d'un animal gran, de manera que caigués dins l'experiència quotidiana dels éssers humans, la seva conducta exigiria a l'acte l'atribució a les mateixes dels estats de plaer i dolor, de fam, desig, i similars, sobre la mateixa base en què atribuïm totes aquestes coses a un gos.

 

J. Boyd Best va trobar exactament el mateix ampli marge de respostes conscients en experiments amb cucs planaris, i concloïa així:[10]

 

Un descobreix que la conducta dels cucs planàrids es sembla a la conducta que en els animals superiors es designa com avorriment, interès, conflicte, decisió, frustració, rebel·lió, ansietat, aprenentatge i consciència cognitiva. ... Tot allò que es coneix de la «ment» d'un altre organisme s'infereix de la seva conducta i de la seva semblança amb la d'hom mateix. ...

Si els principals patrons psicològics no són exclusius del cervell vertebrat, sinó que poden produir-se fins i tot en animals tan primitius com els cucs planàrids, hi ha dues possibilitats que se suggereixen per si mateixes. Aquests patrons poden derivar d'algunes propietats primordials de la matèria viva, sorgint d'algun nivell cel·lular o subcel·lular d'organització en lloc de sorgir dels circuits nerviosos. ...

Una alternativa és que els programes conductuals poden haver sorgit de forma independent en diverses espècies per una mena d'evolució convergent.

 

Així, som conduïts a la conclusió que fins i tot la substància material de l'animal unicel·lular ja té una mena de consciència embrionària. És que tota la matèria té per això alguna mena de consciència?

En la seva obra La gran cadena de l'ésser,[11] Arthur O. Lovejoy va observar que un dels principals motius del panpsiquisme és el desig d'evitar qualsevol classe de veritable discontinuïtat, és a dir, la introducció independent de qualsevol nou element en la matèria tan aviat com ha arribat a un cert nivell d'organització capaç de suportar-lo. Això pot aplicar-se per igual a la vida o a la consciència. Assenyalava ell que el filòsof francès J. -B. -R. Robinet, en la seva obra magistral De La Nature (publicada a partir de 1768), raonava que hem de o bé atribuir una forma apropiada de la consciència fins i tot a les pedres, algun nivell d'intel·ligència fins i tot al més mínim dels àtoms de la matèria, o bé hauríem de negar la realitat de la consciència en la seva totalitat.[12]

Fa vint anys, Sir Julian Huxley, impulsat per aquesta classe de lògica, va observar:[13]

 

Hauria estat més correcte parlar de les possibilitats inherents en el substrat del món* (que en la matèria per se); perquè la potencialitat més sorprenent revelada per l'evolució és la ment, i no es pot dir que la ment sigui sotmesa, ni tan sols com a potencialitat, en la matèria. En la majoria d'organismes –totes les plantes i tots els tipus d'animals producte de les primeres etapes d'evolució– no hi ha prova directa de ment en acció, ni necessitat de postular propietats mentals. Però els animals més elevats són evidentment la seu de processos mentals semblants als nostres, de processos de percepció, cognició, voluntat, i fins i tot de comprensió.

Hem de concloure que el substrat del món posseeix no només propietats materials, sinó també potencialitats rudimentàries de propietats mentals, i que aquestes propietats, quan s'especialitzen i emergeixen del seu estat de latència a un d'efectivitat, són avantatjoses per als seus posseïdors. ...

En la majoria dels processos, els aspectes mentals del substrat del món segueixen sent tan imperceptibles com ho eren els aspectes elèctrics dels processos materials fins a finals del segle dinou.

 

De manera que el problema de l'origen de la ment descendeix ara fins el substrat de les molècules mateixes. Que les molècules siguin posseïdores d'alguna forma de ment en embrió sembla absurd, però cal suposar aquesta mena de potencialitats, tret que haguem d'acceptar que la consciència sorgeix ex nihilo. A més, aquesta situació apareix fins i tot en l'embrió en el seu desenvolupament. Que les molècules posseeixen alguna classe de protoconsciència ha estat proposat seriosament en anys recents per diversos autors, entre els quals hom pot esmentar A. N. Whitehead, C. Hartshorn, Bernard Rensch i L. C. Birch. Aquests autors –Whitehead i Rensch en particular– atribueixen alguna forma rudimentària de vida, sensibilitat i fins i tot volició a entitats com les molècules, els àtoms i les partícules subatòmiques.[14] Un dels associats principals de Dobzhansky, E. W. Sinnott, amb qui estava en desacord (encara que amistosament), va escriure un volum titulat Cell and Psyche: The Biology of Purpose. En aquest volum, Sinnott observava[15]

 

... que l'organització biològica [relacionada amb el desenvolupament orgànic i l'activitat fisiològica] i l'activitat psíquica [relacionada amb la conducta i conduint a la ment] són fonamentalment el mateix. Parlar de la ment en una planta de mongetes ... és més defensable que intentar d'imposar un punt arbitrari en l'escala evolutiva on, d'alguna manera misteriosa, va aparèixer la ment. [el seu èmfasi]

 

Des d'un punt de vista lògic, sembla ben correcte. És ben lògic si és que la ment emergeix automàticament del cervell en alguna etapa en la complexificació de la matèria. Però Dobzhansky mantenia que és «una mena de vitalisme posat del revés».[16] Potser ho sigui. Sembla, però, que si la consciència no va emergir automàticament del cervell, hauríem de poder situar el moment precís de la seva emergència. Què significaria la identificació del moment precís d'aquesta consciència emergent si no hi hagués antecedents detectables? Una creació?

Sembla que Dobzhansky estava disposat a admetre que la vida emergiria automàticament quant la matèria aconseguís un nivell apropiat d'organització, i que la consciència sorgiria automàticament, al seu torn, quan la vida aconseguís un cert nivell de complexitat. El que no estava disposat a acceptar era que aquesta matèria ja fos viva en cert sentit, o que aquesta vida fos ja en algun sentit conscient de si mateixa. La seva postura era que no hi va haver cap força actuant sobre la matèria inert per introduir la vida; l'únic necessari va ser que la matèria aconseguís per atzar el grau necessari d'organització. I que no hi va haver necessitat que alguna força externa actués sobre la vida per fer-la conscient d'ella mateixa; només va ser necessari que la vida arribés a algun nivell superior per tal de tornar-se automàticament conscient. A allò que ell objectava era al concepte de «sempre aquí». La ment conscient es veu com un fenomen nou, però no és una cosa introduïda des de fora, una creació ex nihilo, que havia d'esperar fins que la matèria pogués proporcionar un vehicle adequat per a ella.

 

En un altre article Dobzhansky reafirmava la seva avaluació d'aquesta posició de «sempre aquí»:[17]

 

La matèria inert, fins als àtoms i electrons, participa suposadament de capacitats vitals i volitives. En aquest imponent sistema filosòfic, Whitehead ha desenvolupat aquest punt de vista fins a cert detall. ... He de dir que al meu entendre [aquesta mena de] punts de vista s'han de rebutjar en base a consideracions tant científiques com filosòfiques.

 

Tanmateix, des d'una perspectiva lògica sembla que estem entre l'espasa i la paret. Tal com passa en el cas de la vida mateixa, o bé la consciència va sorgir perquè la matèria primera té la capacitat de donar-li origen, o bé va sorgir ex nihilo des de fora del sistema.

C. H. Waddington (d'Edimburg), observa, en una ressenya de l'obra de Rensch, Evolution Above the Species Level (1959), que aquest autor[18]

 

... es troba impel·lit a atribuir una capacitat de sensibilitat als éssers organitzats més inferiors que es pugui constatar que són capaços d'aprendre, és a dir, els celenterats i possiblement fins i tot als protozous. De fet, sembla estar d'acord en general amb la perspectiva d'A. N. Whitehead (a qui no fa referència) en el sentit que cal atribuir a tots els éssers existents, incloent-hi els inanimats, una cosa que pertany al mateix àmbit d'ésser que la consciència. [èmfasi meu]

 

Va ser aquesta mateixa compulsió lògica la que va induir Sir Charles Sherrington a escriure el següent:[19]

 

Em sembla que ja que la ment apareix en el soma en desenvolupament, això equival a demostrar que està potencialment en l'òvul (i esperma) des del qual el soma sorgeix. L'aparició d'una ment recognoscible en el soma no seria llavors una creació de novo sinó un desenvolupament de la ment des d'allo irrecognoscible a allò recognoscible. [èmfasi meu]

 

Per aquesta lògica arribem a la posició de Whitehead i Rensch. Llavors hom ha de preguntar: Quina era la forma d'aquesta protoconsciència que pogués estar potencialment resident no només en les partícules subatòmiques fonamentals sinó fins i tot en aquestes partícules en un temps en què existia en les temperatures enormement elevades del seu estat inicial tal com van arribar a ser en el començament? En algun moment algú ha de comandar un alto!, i dir: Aquí és on la protoment va començar a existir. Però, llavors, d'on va procedir per fer aquest començament fins i tot en la seva forma primigènia?

 

Quan la consciència de les cèl·lules individuals

esdevé la consciència compartida de l'organisme multicel·lular

 

Quan la ment o consciència ha aparegut en escena en els animals unicel·lulars, és que potser la resta segueix automàticament? Quan els organismes unicel·lulars s'uneixen per formar agregats multicel·lulars, és que potser la protoment de l'ameba esdevé la ment corporativa de la massa agregada? Manté encara la seva integritat la «gran cadena» de Lovejoy?

Sherrington va identificar aquest problema en l'embrió en desenvolupament:[20]

 

L'embrió, fins i tot quan té només dues o tres cèl·lules, és una societat cooperant autocentrada –una família organitzada de cèl·lules i amb individualitat corporativa.

L'individu humà és una família organitzada de cèl·lules, una família organitzada de tal manera que posseeix no merament una unitat corporativa sinó una personalitat corporativa. ... Tanmateix, cadascuna de les seves cèl·lules constitutives està viva, centrada en ella mateixa, gestionant-se ella mateixa, alimentant-se i respirant per ella mateixa, nascuda per separat, i destinada a morir per separat.

 

Evidentment, aquest agregat o societat assoleix una sensació d'unificació, i els milers de milions de jos esdevenen un sol Jo . Edward McCrady va escriure fa algun temps:[21]

 

Jo, per exemple, tinc per descomptat un corrent de consciència que experimento com un tot, i no obstant això incloc en el meu propi interior milions de leucòcits que proporcionen impressionants proves d'experimentar les seves pròpies corrents de consciència de la qual jo no en sóc directament conscient. És alhora entretingut i instructiu contemplar leucòcits vius avançant dins els teixits transparents de la cua d'un capgròs viu. Donen tots els senyals d'estar escollint els seus propis camins, d'experimentar incertesa, de prendre decisions, de canviar de parer, de sentir contactes, etc., a semblança d'allò que observem en individus més grans. ...

De manera que em sento obligat a acceptar la conclusió que sóc una comunitat d'individus que d'alguna manera ha quedat integrada a un ordre més elevat d'individualitat dotada amb un ordre més elevat de ment que d'alguna manera coordina i harmonitza les activitats dels individus inferiors dins meu.

 

Com s'aconsegueix aquesta unificació? La majoria diria que d'una manera o d'una altra es fa per si mateixa. Sir Alister Hardy creu que és el resultat d'alguna mena de ment en grup, de telepatia mental a un nivell molt bàsic i semi- o subconscient. Ho expressava així:[22]

 

És possible imaginar algun patró així d'experiència inconscient compartida: un tipus de patró de vida d'espècie composta. És important recordar que en el concepte de la ment individual ens trobem davant un misteri no menys extraordinari. La ment no pot estar ancorada en aquest o aquell grup de cèl·lules que componen el cervell. La comunitat de cèl·lules que constitueix el cos té una ment més enllà de les cèl·lules individuals –on la «impressió» que procedeix d'una part del cervell que rep impulsos sensorials d'un ull i la que procedeix d'una altra part del cervell des de l'altre ull es fonen juntes en la ment (és a dir, com un tot), no en algunes cèl·lules particulars, fins a on sapiguem.

 

Lewis Thomas fa un esplèndid anàlisi d'aquesta agregació fins a una quantitat crítica de components conscients que després esdevenen un tot plenament conscient i ple de propòsit.[23]

 

Els tèrmits són encara més extraordinaris per la manera en què semblen acumular intel·ligència en aplegar-se. Dos o tres tèrmits en una cambra començaran a recollir terrossos i a moure'ls de lloc en lloc, però no resultarà en res; no construeixen res. En anar ajuntant-se més, semblen arribar a una massa crítica, un quòrum, i comença el pensament. Situen terrossos un sobre l'altre, i aixequen columnes i bells arcs simètrics, i creen la cristal·lina arquitectura de cambres amb sostres voltats. No se sap com es comuniquen entre ells, ni com les cadenes de tèrmits que edifiquen una columna saben quan tornar-se cap a la brigada de la columna adjacent, o com, quan arriba el moment, aconsegueixen la unió perfecta dels arcs. L'estímul que les va posar en marxa al principi, construint col·lectivament en lloc d'anar movent coses al atzar, la col·lectivitat, pot ser les feromones [olors emesos per un animal per assenyalar a un altre] alliberades quan arribin a la dimensió de comitè. Llavors reaccionen com alarmats. S'agiten, exciten i llavors comencen a treballar com a artistes.

 

Encara més estretament unides en organització són les cèl·lules vives lliures aglomerades que formen l'anomenada «Fragata Portuguesa». Aquest organisme és realment una colònia de pòlips originalment idèntics, on cada un s'especialitza per a una funció determinada. Però, qui o què decideix quins seran els tentacles, o els flotadors, o els òrgans reproductius? I aquesta Fragata Portuguesa no és en absolut un cas solitari.

Recents experiments han exposat que òrgans sans que han estat separats es tornaran a acoblar i resultaran funcionals, dins les limitacions de la seva condició aïllada. S'ha demostrat en el cas d'ous de granotes,[24] de cèl·lules cerebrals,[25] cèl·lules cardíaques,[26] i teixits de ronyó.[27] Fins i tot s'ha comunicat que cèl·lules que resulten deficients d'alguna manera en el procés de reacoblament rebran ajuda, en cas necessari, de part de cèl·lules sanes.[28] Un sistema així de comunicació i de coordinació d'activitat suggereix una força organitzadora o un «camp» d'algun tipus (on aquestes paraules es fan servir no perquè constitueixin una explicació, sinó perquè semblen encobrir la nostra ignorància del que està succeint).

De manera que veiem la possibilitat de consciència en una forma individualista en els ordres més inferiors de vida, i veiem consciència individualista elaborada en conglomerats de cèl·lules que poden comunicar-se i constituir-se en una forma més àmplia de consciència. Tanmateix, el problema fonamental, d'on va sorgir la consciència, fins i tot en les formes unicel·lulars, segueix dempeus darrere totes les posteriors complicacions. I així tenim les tres possibles perspectives (vegeu Figura 1): la perspectiva del panpsiquisme, o «sempre aquí»; la perspectiva de l'«emergència sobtada», i la perspectiva de «la introducció de la ment per creació ex nihilo» (amb les seves dues formes).

Ja ens hem referit a un extraordinari volum escrit conjuntament per Sir Karl Popper i Sir John Eccles. Junts han examinat, en una certa forma de debat, tant l'origen de la consciència com la naturalesa de la interacció entre la ment i el cervell.

Tots dos autors rebutgen el panpsiquisme i estan d'acord en què l'home culmina constitucionalment com una dualitat de ment i matèria, on cadascuna de les quals té una mesura de veritable independència i cadascuna de les quals interacciona amb l'altra.

Popper argumenta en contra de la necessitat de suposar que la ment hagi estat «sempre aquí» en la matèria. «No ens cal postular», diu Popper, «que l'aliment que el cos ingereix (i que al final pugui formar el seu cervell) tingui qualitats que puguin ser descrites, amb èxit informatiu, com prementals o com de qualsevol manera ni tan sols llunyanament similars a la ment».[29] Tot el que cal és que la matèria tingui la capacitat d'assumir una forma que sigui adequada per a la consciència, i que quan això té lloc, la consciència d'alguna manera apareix.

Eccles manté que la ment no pot ser introduïda fins que la matèria està prou organitzada. Però argumenta que l'organització de l'individu com un jo unitari a partir dels materials del cos es deu a la ment autoconscient que no està ni en els materials mateixos ni sorgeix d'ells, sinó que és introduïda des de l'exterior. El jo conscient és un organitzador actiu que produeix la unificació i que empra aquest sistema unificat per als seus propis fins.

De manera que tots dos autors són dualistes, encara que mantenen perspectives diferents respecte a l'origen de la ment. Per a Popper, la matèria d'alguna manera dóna origen a la ment; això és tot el que es pot dir sobre això. Per a Eccles, l'origen de la ment sembla ser més com una creació ex nihilo per a cada individu.

Abans d'explorar les seves conclusions més a fons, passarem a les proves experimentals que els van portar a acceptar un model interaccionista.



[1] Smythies, J. R., «Some Aspects of Consciousness», a Beyond Reductionism, dirigit per Arthur Koestler i J. R. Smythies. Londres, Hutchinson Publishing Group, 1969, pàg. 235.

[2] Thorpe, W. H., Animal Nature and Human Nature, Londres, Methuen, 1974, pàg. 310.

[3] Bidney, David, Theoretical Anthropology, Nova York, Columbia University Press, 1953, pàg. 3.

[4] Cobb, Stanley, citat per A. I. Hallowell, «Self, Society, and Culture in Phylogenetic Perspective», a Evolution After Darwin, editat per Sol Tax, Chicago, University of Chicago Press, 1960, vol. 2, pàg. 348. Hi ha edició en castellà, Un siglo después de Darwin - La Evolución (Alianza Editorial, Madrid, 1970).

[5] Ponnamperuma, Cyril, «Chemical Evolution and the Origin of Life», Nature, vol. 201, 1964, pàg. 337.

[6] Lawden, D. F., a Cartes al Director sota Biologia, Nature, vol. 202, 1964, pàg. 412.

* És a dir: «d'inorgànic a orgànic i a química biològica».

[7] Jennings, H. S., Behavior of the Lower Organisms, Columbia University Biological Series 10, Nova York, Columbia University Press, 1915, pàg. 334.

[8] Ibid., pàg. 335.

[9] Ibid., pàg. 336.

[10] Best, J. Boyd, «Protopsychology», Scientific American, febrer de 1963, pàg. 62.

[11] Lovejoy, Arthur O., The Great Chain of Being, Nova York, Harper and Row, 1960, pàg. 276. Publicat en castellà per Icaria Editorial, Barcelona 1983, La gran cadena del ser.

[12] Robinet, -J. -B. -R., De La Nature, Paris, 1776, vol. 4, pàg. 11-12.

[13] Huxley, Sir Julian, «Genetics, Evolution and Human Destiny», a Genetics in the Twentieth Century, dirigit per L. C. Dunn, Nova York, Macmillan, 1951, pàgs. 604-5.

* Aquí «substrat» tradueix l'expressió «world-stuff», per la qual Huxley no sembla significar matèria en cap forma, ni la més elemental, sinó energia d'alguna classe –encara que no una energia personal com una immanència divina.

[14] Dohzhansky, Theodosius, a «Book Reviews», Science, vol. 175, 7 de gener de 1972, pàg. 49.

[15] Sinnott, E. W., Cell and Psyche: The Biology of Purpose, Chapel Hill, University of North Carolina Press, 1950, pàg. 48-50.

[16] Dobzhansky, a «Book Reviews», pàg. 49.

[17] Dobzhansky, Theodosius, «Man Consorting with Things Eternal», a Science Ponders Religió, dirigit per H. Shapley, Nova York. Appleton-Century-Crofts. 1960, pàgs. 120-21.

[18] Waddington, C. H., Book Reviews, Discovery, 1960, pàg. 453.

[19] Sherrington, Sir Charles, Man on His Nature, Cambridge University Press, 1963, pàg. 251.

[20] Ibid., pàg. 65.

[21] McCrady, Edward, Religious Perspectives of College Teaching in Biology, New Haven, Connecticut, Edward W. Hazen Foundation, 1950, pàgs. 19-20.

[22] Hardy, Sir Alister, The Living Stream, Londres, Collins, 1965, pàg. 257.

[23] Thomas, Lewis, The Lives of a Cell, Nova York, Viking, 1974, pàg. 13.

[24] Montagu, Ashley, On Being Human, Nova York, Henry Schuman, 195), pàg. 34.

[25] Seeds, Nicholas i Albert E. Vetter, Proceedings of the National Academy of Science, vol. 68, pàg. 3219; L. W. Lapham i W. R. Markesbury, «Human Fetal Cerebellar Cortex: Organization and Maturation of Cells in vitro», Science, vol. 173 27 agost de 1971, pàg. 829-32.

[26] Harary, Isaac, «Heart Cells in vitro», Scientific American, maig de 1962, pàgs. 141-52.

[27] Weiss, Paul, i A. C. Taylor, «Reconstruction of Complex Organs from Single Cell Suspensions of Chick embryos in Advanced Stages of Differentiation», Proceedings of the National Academy of Science, vol. 46, setembre de 1960, pàgs. 177-85.

[28] Chedd, Graham, «Cellular samaritans», New Scientist, 31 October, 1968, pàg. 256.

[29] Popper, Sir Karl i Sir John Eccles, The Self and Its Brain, Springer Verlag International, 1977, pàg. 69.

 



1980 publicat per Probe Ministries (Texas) amb Zondervan Publishing Co.

1997 primera edició en línia en anglès

2001 2ª edició en línea en anglès – corregida i amb format revisat

Copyright © 1988 Evelyn White. All Rights Reserved



Títol: La misteriosa matèria de la ment
Títol original: The Mysterious Matter of Mind
Autor: Arthur C. Custance, Ph. D., amb resposta de Lee Edward Travis
Font: The Mysterious Matter of Mindwww.custance.org
Copyright © 1988 Evelyn White. All rights reserved
Cop
yright © 2019 Santiago Escuain per la traducció. Es reserven tots els drets.


Traducció de l'anglès: Santiago Escuain
© Copyright 2019, SEDIN - tots els drets reservats.
SEDIN-Servicio Evangélico
Apartat 2002
08200 SABADELL
(Barcelona) ESPAÑA


Es pot reproduir en tot o en part per a usos no comercials, a condició de citar la procedència reproduint en la seva integritat el text superior i aquesta nota.

.


Pàgina principal


Índex general català

Tornada a l'Índex de EL PÒRTIC

Llibres recomanats

   
orígens

   
vida cristiana

   
bibliografia general

Coordinadora Creacionista

Museu de Màquinas Moleculars

Temes de actualitat

Documents en PDF
(classificats per temes)


Bandera del regne
                    d'Espanya

Regne Unit

Drapeau

Flagge


|||  Índice: |||  Índice de boletines  |||  Página principal  |||  Índice general castellano  |||
|||  
General English Index  |||  Coordinadora Creacionista  |||  Museo de Máquinas Moleculares  |||
|||  Libros recomendados  |||  
orígenes  |||  vida cristiana  |||  bibliografía general  |||
|||  
Temas de actualidad  |||  Documentos en PDF (clasificados por temas)  |||