La misteriosa matèria de la ment

ARTHUR C. CUSTANCE, M.A., Ph.D.

Membre de l'Afiliació Científica Americana
Membre de l'Associació Americana d'Antropologia
Membre del Reial Institut d'Antropologia


amb una resposta de
Lee Edward Travis


 

1980

 
Traducció de l'anglès: Santiago Escuain

Pórtico

Índex


Capítol 6

 

El retorn de la persona integral

 

Taca de
                          tinta 

Ressenya del diàleg publicat entre el filòsof Popper i el neurofisiòleg Eccles. Per diferents vies, tots dos arriben a una creença bàsica en l'interaccionisme, encara que estan en desacord sobre l'origen i el destí de la ment o ànima.

 

L

a recerca de Sherrington darrere de la manera d'acció de la ment sobre el cervell va ser prosseguida no només al Canadà per Penfield, sinó també per un altre dels seus deixebles que en va esdevenir un digne successor, aquest cop a les Illes Britàniques, Sir John Eccles.

Ecles, actualment retirat, és considerat per molts dels seus col·legues com un dels neurofisiòlegs més destacats del món, i el reconeixement de la seva estatura científica li va arribar en el moment oportú amb el premi Nobel. Durant els últims dotze anys de la seva llarga i activa carrera en investigació, Eccles va estar treballant als Estats Units com director del Laboratori de Neurobiologia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Buffalo.

La seva investigació el va conduir finalment a adoptar una forma de interaccionisme molt semblant al proposat per Descartes. Tanmateix, va arribar a aquesta posició basant-se en evidència experimental en lloc de mitjançant una filosofia especulativa. Quan es va retirar, va aprofitar l'oportunitat per reflexionar amb més profunditat sobre els fruits de la seva investigació.

Junts, Popper i Eccles han exposat ara l'essència d'aquestes reflexions en un important llibre titulat El Yo y su cerebro [El Jo i el seu cervell] (Ed. Labor, Barcelona 1993), al que ja s'ha fet referència.

 

Evolució, o creació de la ment?

Dos camins per a la mateixa destinació

 

El format d'aquest volum, El Jo i el seu cervell, es inusual. La singularitat del seu caràcter deriva del fet que en tant que els dos autors estan d'acord pel que fa a la proposició principal que s'indica en el subtítol, «Un argument a favor de l'interaccionisme», el camí mitjançant el qual cada un va arribar a la seva posició va ser molt diferent. Estan en desacord pel que fa a l'origen de la ment conscient, i estan en desacord pel que fa al seu destí. En la qüestió de l'origen de la ment, Popper veu un origen evolutiu gairebé cert. Eccles sembla afavorir alguna forma de creació. Pel que fa al seu destí, Popper manté que no hauríem de comprometre'ns més enllà de l'evidència experimental, sinó que hauríem de mantenir una postura totalment oberta sobre aquesta qüestió. Eccles està clarament molt més compromès amb la idea que la ment o «ànima» (com ara la designa) té un destí més enllà del sepulcre, per al qual aquesta vida present és estrictament una preparació.

Essencialment, el punt de vista de Popper és que l'ànima és una emergència evolutiva que d'alguna manera sorgeix de l'activitat del cervell, però que, un cop formada, posseeix una mesura d'independència que ja no admet la seva descripció plena en termes de física i de química. Aquest punt de vista el desenvolupa en la primera part del volum, argumentant, majorment, des d'una base filosòfica.

En la segona part, Eccles presenta l'essència dels resultats experimentals i algunes de les seves conclusions des d'un punt de vista més estrictament analític. Aquí trobem proves d'una naturalesa essencialment científica interpretades en suport de la posició interaccionista, que tots dos autors adopten.

 

Proves experimentals de la prioritat

de la voluntat sobre l'acció, de la ment sobre el cervell

 

Eccles es refereix en particular a l'obra de H. H. Kornhuber publicada el 1974.[1] Korhhuber va descobrir l'existència de potencials elèctrics generats en l'escorça cerebral després de l'exercici de la voluntat d'actuar i abans de l'execució efectiva de l'activitat motora. Entre l'acte conscient de la voluntat i l'activitat resultant de la mateixa, va observar de manera consistent un interval mesurable d'uns pocs segons o menys.[2]

Durant aquest interval, breu però molt significatiu, s'observa un frenesí de potencials elèctrics en una àmplia àrea que gradualment centra o concentra els senyals que després executen el moviment decidit. Això adopta la forma d'«una especificitat en desenvolupament de les descàrregues pautades de l'impuls» fins que les cèl·lules piramidals en l'àrea pertinent de l'escorça queden activades per realitzar el moviment que s'ha decidit. El retard entre la decisió de la voluntat i el moviment decidit és totalment mesurable. La natura de la decisió voluntària i la resultant acció decidida per la voluntat es corresponen.

Tanmateix, persisteix el problema de com els impulsos neuronals són activats de manera organitzada per la voluntat. Cal suposar, segons creu Eccles, que hi ha un pont d'alguna classe «a través de la interfície entre el món de la ment i el món físic».[3] Eccles admet que no és encara possible fer una descripció científica de la naturalesa d'aquest pont, però manté que els experiments de Kornhuber són una presumpta prova experimental que l'acció pot certament ser iniciada per la voluntat sense la introducció d'estímuls externs a la cadena d'esdeveniments que porten d'aquell a aquest. A més, li sembla important tenir en compte que tenim la capacitat de manipular imatges mentals sense que hi hagi cap moviment manifest consegüent. Així, és possible exercir la «voluntat» de dues maneres diferents: com a moviment imaginat o com una resposta real per la presa d'una decisió.

Eccles descriu els experiments de Kornhuber de la següent manera: El subjecte observat realitzava moviments elementalment senzills del dit índex, totalment per la seva voluntat, mentre que es cronometraven els potencials summament petits des de la superfície del cuir cabellut en l'àrea associada de control pel que fa tant a l'instant de decidir com a l'instant del moviment resposta. Les aparicions dels potencials de l'acció que resultaven del moviment dels músculs involucrats en una ràpida flexió del dit s'empraven com a marcadors de temps i es comparaven cronològicament amb els potencials de la superfície del cuir cabellut. Els potencials en el cuir cabellut precedien sempre als potencials de l'acció realitzada.

 

La misteriosa matèria de la ment

 

En cada cas, el subjecte va iniciar «aquests moviments de manera voluntària a intervals irregulars de molts segons, aplicant molta cura per excloure qualsevol estímul desencadenant» [èmfasi meu].[4] D'aquests experiments va ser possible fer la mitjana de 250 registres dels potencials evocats en cada un dels diversos llocs sobre la superfície del cuir cabellut. Es va descobrir que com a regla començava un «potencial de preparació» uns 0,8 segons abans de l'establiment de l'acció muscular del potencial específic de la resposta. Es molt semblant a l'efecte d'una ordre de preparació donada per un sergent quan crida: «Companyia ...!» abans de donar l'ordre específica que ha de seguir. Sembla advertir que la voluntat està a punt d'actuar sobre el mecanisme. Quan l'acció és involuntària no sembla existir un senyal d'advertència o de «crida a l'atenció» d'aquesta classe. L'acció conscient de la voluntat necessita d'un temps per posar-se en marxa.

Eccles resumeix els resultats de Kornhuber amb aquestes paraules:[5]

 

Els subjectes entrenats fan literalment els moviments en absència d'influències determinants de l'entorn, i qualssevol potencials aleatoris generats en el cervell relaxat s'eliminarà pràcticament fent la mitjana de 250 rastres. Així, podem considerar aquests experiments com una demostració convincent que els moviments voluntaris es poden iniciar lliurement amb independència de qualssevol influències determinants que es trobin íntegrament dins la maquinària neuronal del cervell. Si podem considerar això com establert per a moviments elementalment simples, no hi ha cap problema a l'hora d'estendre indefinidament la gamma d'accions conscientment decidides o estrictament voluntàries.

 

Eccles s'observa que «molts altres moviments dels membres s'han investigat amb resultats semblants, i fins i tot la vocalització».[6]

Les dades semblen indicar que la «voluntat» inicia un senyal preparatòria en el cervell, que és després responsable del moviment desitjat. La demostració de la interacció pot per això ser replicada i sempre en les mateixes relacions seqüencials.

 

El problema bàsic: La naturalesa de la interfície

 

Tanmateix, Eccles s'afanya a assenyalar que el problema pendent de resolució resideix en la naturalesa del mecanisme de control voluntari que forma el pont «a través de la interfície entre la ment autoconscient d'una banda, i els mòduls de l'escorça cerebral, per l'altra».[7] La connexió a partir d'allí, des de l'escorça fins a les neurones motores, sembla prou clara. Tot el que podem dir ara és que hi ha certament prova experimental de l'interaccionisme.

Molt del que segueix en el tractament de la qüestió per part d'Eccles és un intent de plantejar el problema mateix mitjançant una consideració del coneixement actual sobre la segona etapa de la interacció. El problema fonamental de la primera etapa, la interacció ment/cervell, roman en peu.

L'últim terç del volum és una transcripció literal d'una sèrie de debats gravats entre els dos autors en què es fa molt clar el seu acord essencial sobre la raonabilitat de la posició interaccionista. Cap a la fi, però, queda indicada una clara diferència d'enfocament filosòfic pel fet (anunciat en la introducció escrita conjuntament pels autors) que Popper no permet que cap tendència transcendental influeixi sobre el seu pensament, mentre que Eccles està clarament disposat i, de fet, compromès, amb la creença en Déu i amb un destí per a l'ànima més enllà de la mort.

Tenim així en aquest volum l'interessant cas de dos homes summament informats i intel·ligents que arriben a un acord substancial sobre la naturalesa de la relació ment/cervell però que estan en un cordial desacord pel que fa a l'origen de la ment autoconscient i del seu destí després de la mort. Els punts de desacord van servir per l'excel·lent propòsit de fer més nítid el debat, principalment perquè cadascun dels interlocutors sentia un profund respecte per la perspectiva de l'altre. Seria desitjable que tots poguéssim debatre aquestes importants qüestions amb la mateixa classe de cortesia i de temprança!

Fins el punt en què Eccles es va sentir amb la llibertat de seguir Penfield en «traspassar el límit» sense abandonar l'exercici del «judici crític», les seves observacions al final tendeixen a obrir unes àmplies avingudes de debat i a portar la matèria d'aquest present estudi més enllà de les fredes dades del laboratori, i a endinsar-se en l'àmbit de la metafísica.

Eccles va quedar plenament convençut, com a resultat dels seus experiments, que la ment no era quelcom que emergia del cervell, sinó d'alguna manera un observador i usuari independent d'aquest. Es refereix a la ment com manipulant el cervell, com essent la seva mestressa i no la seva serventa. La ment busca en el fons d'informació engramada en el cervell i integra allò que s'extreu d'aquest fons. I es tracta d'una recerca activa, no només d'un alineament passiu. Pot seleccionar d'entre la informació que explora en el cervell, i combinar la informació que adquireix integrant-la en un tot significatiu, rebutjant part de la informació i modificant-la segons la seva voluntat. Aquest procés deliberat, imposat sobre el producte del cervell, contribueix al seu torn al sistema de circuits i capacitats. Per aquest motiu el títol del volum mateix, El Jo i el cervell, va ser canviat d'acord mutu pel de El Jo i el seu cervell. Aquí es contempla el cervell com utilitzat per la ment d'una manera plena de propòsit, i programat d'una manera singular per la seva ment corresponent merament per la raó que la ment mateixa és la programadora, i que programa en el cervell només allò que li interessa.

 

Eccles: La ment és autònoma i controladora

 

Eccles contempla la ment i el cervell com una dicotomia ben definida,[8] i arriba tan lluny com per identificar la ment autoconscient amb una entitat anomenada ànima.[9] Rebutja el punt de vista paral·lelista[10] com una evasió del problema. La ment no és merament un espectador d'una pantalla de TV que no té control sobre el programa de TV. La ment és un observador actiu que pot seleccionar el programa, canviar els canals, ajustar el color, i fins i tot prendre part en la programació original. Creu que hi ha dades substancials que indiquen una influència activa de la ment autoconscient sobre la maquinària neuronal. La ment no té interès en els disparaments de les cèl·lules nervioses individuals com tampoc l'espectador està interessat normalment en el funcionament dels transistors, resistències, condensadors, etc., o el circuit com a tal del seu propi aparell de TV. Aquests disparaments de les cèl·lules nervioses individuals no proporcionen per ells mateixos informació útil a la ment, encara que una altra ment pugui resultar profundament preocupada en el cas d'un mal funcionament del mecanisme. És més aviat l'operació col·lectiva comuna de la gran quantitat de neurones el que ha de ser la base d'una lectura de sortida intel·ligible i útil.[11] Aquesta lectura de sortida és normalment una lectura de sortida sota comanda i és integrada per la ment en un missatge amb significat. La «imatge» de la TV del cervell és només una imatge perquè la ment la constitueix com a tal.

Per la seva mateixa constitució, la ment és rares vegades un espectador, i fins i tot llavors només per breus períodes. Com a regla general, està summament implicada. Això és especialment així en el cas del pensament creatiu, i en moments de rememoració deliberada. Eccles es manifesta plenament d'acord amb l'observació que fa Popper referent a això:[12]

 

Recordo equival a Aconsegueixo recordar. De manera que només en el moment en què aquesta activitat té èxit és el jo realment un espectador (i res més). En un altre cas està constantment o gairebé constantment actiu.

 

Eccles va tornar posteriorment a tractar del punt de vista paral·lelista i va observar:[13]

 

Podem passar ara a altres aspectes de la base de la nostra hipòtesi dualista forta. Vull esmentar només breument que hem de suposar que la nostra ment autoconscient té alguna coherència amb les operacions neuronals del cervell, però cal també reconèixer que no es tracta d'una relació passiva. Es tracta d'una relació activa que busca i també modifica les operacions neuronals. De manera que es tracta d'un dualisme molt fort i això separa completament la nostra teoria de qualsevol punt de vista paral·lelista en el qual la ment autoconscient és passiva. Aquesta és l'essència de la hipòtesi paral·lelista.

Totes les varietats de teories d'identitat impliquen que les experiències conscients de la ment tenen merament una relació passiva com una derivació procedent de les operacions de la maquinària neural, on elles mateixes són autosuficients. Aquestes operacions produeixen tot el comportament motor, i a més produeixen totes les experiències conscients i recuperació de les memòries. De manera que segons la hipòtesi paral·lelista, les operacions de la maquinària neural proporcionen una explicació necessària i suficient de totes les accions humanes.

 

Popper: Hi ha un «esperit actiu dins de la màquina»

 

Popper estava d'acord amb aquesta valoració global de la situació –el que suggereix que el dualisme d'Eccles no va ser el resultat de la seva acceptació voluntarista de la realitat d'un món espiritual, perquè és cosa declarada que Popper no admet aquesta classe de món. Tanmateix, concorda amb Eccles fins aquest punt de dir pel que fa això acabat de dir:[14]

 

Això és exactament el que vaig intentar expressar quan, amb una sensació de desesperança, vaig dir a Oxford el 1950 que crec en l'esperit dins la màquina. És a dir, crec que el jo actua en un sentit amb el cervell a la manera en què un pianista toca el piano o com un conductor manipula els controls d'un automòbil.

 

Això va suscitar de part d'Eccles el següent resum de les seves pròpies conclusions personals basades en molts anys d'investigació activa:[15]

 

Com un repte de la meva part, presentaré un resum o esbós molt breu de la teoria tal com la contemplo. Es així: La ment autoconscient està dedicada activament a la lectura d'entre la multitud de centres actius al nivell més alt d'activitat cerebral, és a dir, en el cervell d'enllaç. La ment autoconscient selecciona d'entre aquests centres segons l'atenció i l'interès, i d'instant en instant integra la seva selecció per a donar unitat fins i tot a les experiències conscients més transitòries. A més, la ment autoconscient actua sobre aquests centres neuronals, modificant els patrons espaciotemporals dinàmics dels esdeveniments neuronals. Així, d'acord amb Sperry, es postula que la ment autoconscient exerceix un paper interpretatiu i controlador superior sobre els esdeveniments neuronals. [èmfasi meu]

 

A això, Popper responia:[16]

 

Això em sembla molt bé. L'únic lloc on potser hom hauria de tractar de presentar-lo amb més vigor és on parles sobre el cervell d'enllaç, això és, podríem dir-ho de manera més enèrgica en deixar clar que el cervell d'enllaç és, per així dir-ho, gairebé un objecte d'elecció de la ment autoconscient. ...

Així, jo vaig fins i tot més lluny que tu en el meu interaccionisme, en tant que contempla la ubicació mateixa del cervell d'enllaç com resultat de la interacció entre el cervell i la ment autoconscient.

 

La ment com un «aflorament» evolutiu:

Una perspectiva biològicament irracional

 

Més endavant en el curs d'aquest diàleg, Eccles va fer el que sembla ser una observació molt important per a aquells que proposen que l'autoconsciència era un avantatge per al seu posseïdor i que va ser per això un aflorament evolutiu que va resultar afavorit per pressions selectives. A part que moltes formes de vida inferiors a la humana –formes a les que difícilment es podria atribuir autoconsciència– semblen posseir unes capacitats molt millors de supervivència que l'home, la derivació d'una ment autoconscient sembla inversemblant per una altra raó.[17]

 

Des de la perspectiva paral·lelista no hi ha cap raó biològica per la qual la ment autoconscient hagués hagut d'evolucionar en absolut. Si no pot fer res, ¿quin és el seu significat evolutiu? ... Només pot tenir un valor de supervivència si pot fer coses. [èmfasi meu]

 

Naturalment, si la ment pot actuar sobre el cervell en aquest sentit dualista com una força independent, llavors la voluntat pot actuar sobre la matèria sense estar arrelada en la matèria sobre la qual actua. Un concepte així suscita unes intranquil·litzants possibilitats en la física, i de fet podria, com el mateix Eccles suggereix, involucrar una veritable transformació de la física.[18] Eccles cita una observació d'Erwin Schrödinger en 1967 a propòsit d'una contingència així:[19]

 

Aquest impàs és un impàs. Llavors, nosaltres no som els actors de les nostres accions? No obstant això nosaltres ens sentim responsables de les mateixes, som castigats o lloats per les mateixes, segons sigui el cas. Tenim aquí una horrible antinòmia. Jo mantinc que la mateixa no es pot resoldre a nivell de la ciència del nostre temps, que segueix encara immersa en el «principi d'exclusió» (és a dir, l'exclusió de totes les forces excepte les físiques). ... Caldrà recompondre l'actitud científica. La ciència s'ha de refer de nou.

 

Al final d'aquest diàleg hi ha uns plantejaments que ens porten més enllà de l'abast de la ciència i potser fins i tot més enllà de l'abast de la filosofia. Així, Eccles diu:[20]

 

Jo volia ressaltar aquesta preeminència de la ment autoconscient perquè ara plantejo aquestes preguntes: «Què és la ment autoconscient? Com arriba a existir? Com està acoblada al cervell en totes les seves íntimes relacions de donar i rebre? Com arriba a existir? I per fi, no només com arriba a existir, sinó, quina és la seva sort última quan, en un moment determinat, el cervell es desintegra?»

 

L'origen de la consciència del Jo roman com un misteri

 

Així, ell observa que el patètic problema que confronta a cada persona en la seva vida és el seu intent de reconciliar-se amb la seva fi inevitable en la mort. La inevitabilitat de la mort afecta l'home d'una manera singular, perquè en el seu desenvolupament ha esdevingut conscient del seu propi ésser. En el seu llibre Facing Reality, Eccles va fer la següent observació, que cita ara:[21]

 

Crec que hi ha un misteri fonamental en la meva existència, que transcendeix qualsevol explicació biològica del desenvolupament del meu cos (incloent el meu cervell) amb la seva herència genètica i el seu origen evolutiu. ... No puc creure que aquest meravellós do d'una existència conscient no tingui més futur, cap possibilitat d'una altra existència sota algunes altres condicions que no podem imaginar.

 

Més endavant prossegueix dient:[22]

 

El nostre venir-al-ser és tan misteriós com el nostre deixar-de-ser en la mort. És que no podem abrigar esperança, a causa de que la nostra ignorància sobre el nostre origen concorda amb la nostra ignorància sobre el nostre destí? No es pot viure la vida com una reptadora i meravellosa aventura que té un significat encara per descobrir?

Eccles conclou que la ciència ha anat massa lluny en la destrucció de la creença per part de l'home en el seu potencial espiritual i en inculcar la idea que és merament un ésser insignificant en la gelada immensitat còsmica,[23] frase aquesta potser inspirada (si és que aquesta és la paraula adequada) en la desagradable imatge del futur que dóna Jacques Monod en la seva obra Atzar i Necessitat.

Al matí següent, Eccles va considerar necessari aclarir aquesta qüestió dient:[24]

 

Si [la ment] és una derivació emergent d'un mer cervell desenvolupat fins al nivell més elevat en el procés evolutiu, llavors, em sembla, donem pas finalment a una perspectiva que fa de la ment autoconscient un mer producte secundari del molt desenvolupat cervell. ...

La meva postura és aquesta: Crec que la meva singularitat personal, és a dir, la meva pròpia autoconsciència experimentada, no s'explica mitjançant aquest recurs de un venir-a-ser emergent del meu propi jo. És la singularitat experimentada la que no admet aquesta explicació. ...

De manera que em veig obligat a creure que existeix allò que es podria anomenar un origen sobrenatural de la meva singular ment autoconscient o de la meva singular identitat o ànima; i això, naturalment, suscita tot un nou conjunt de problemes.

Mitjançant aquesta idea de creació sobrenatural eludeixo la increïble improbabilitat que la singularitat del meu propi jo estigui determinada genèticament. No hi ha cap problema sobre la singularitat genètica del meu cervell. És la singularitat del jo experimentat que demana aquesta hipòtesi d'un origen independent del jo o ànima, Que llavors queda associada amb un cervell, de manera que esdevé el MEU cervell. [la meva èmfasi]

 

El cervell no és causa de la ment, sinó el seu condicionant

 

De manera que el cervell no és la causa fisiològica del jo, sinó que, en paraules de Viktor Frankl, el condiciona.[25] Hi ha una enorme diferència entre causar i condicionar.

La posició que adopten tant Popper com Eccles és la del interaccionisme, amb la ment governant i emprant el cervell com un dispositiu necessari per als seus propis propòsits conscients, però també, al seu torn, influït per l'eficiència, limitacions, dotació genètica i condició sana o malalta del cervell. El cervell queda limitat en la seva programació per part de la ment; la ment queda limitada en la seva programació per l'eficiència i capacitat del cervell com màquina. Hi ha una interacció però també hi ha una separació entre les dues parts del conjunt. La ment, si Eccles té raó, no és quelcom emergent, un subproducte, un «braç» del cervell. Existeix per dret propi.

Penfield es va trobar ell mateix impulsat per l'evidència a plantejar unes preguntes fonamentals similars, i de forma independent va arribar tímidament a unes conclusions molt semblants.

Va plantejar la pregunta de què passa amb la ment després de la mort. Sense cervell, la ment queda finalment privada de l'instrument essencial per a la seva operació. Què passa, llavors? Tot el que es pot dir amb certesa és que el cervell no ha donat encara una plena explicació de la ment, i que potser la ment pot prosseguir després sense ell.

Si la ment depèn del cervell per a la seva operació en tant que aquesta operació necessita d'alguna forma d'energia, d'on procediria aquesta energia en absència del cervell? Penfield suggereix que potser la desintegració del cervell en morir allibera la ment per recórrer a alguna altra forma d'energia. Si no és així, sembla que després de la mort la ment hauria d'esvair-se. Pot establir una vinculació amb «una altra font d'energia» fora del món mesurable?[26]

Penfield sembla tenir en ment una nova font d'energia i una nova font de vida. Això no cal identificar-se amb el panteisme, perquè la ment mateixa sembla haver adquirit una identitat personal autoconscient que persisteix fins i tot quan el cervell pateix grans danys.

El que ell cautelosament suggereix és que potser fins i tot durant la vida una part d'aquesta nova energia procedeix directament de Déu mateix.[27]

 

Orígens i Destinacions

 

La ment humana està constituïda de tal manera que la idea d'aniquilació personal per la mort és alhora de difícil concepció i de difícil acceptació. Hem vist que l'origen de la ment està envoltat de misteri, i que per descomptat el misteri envolta el seu destí. Atès que ens sembla impossible assolir cap certesa en la qüestió del seu origen per mitjans científics, hi ha encara menys probabilitats d'aconseguir la certesa per mitjans científics en la qüestió del seu destí. On, doncs, prosseguirem la nostra recerca, essent que és inevitable que ho farem?

 



[1] Kornhuber, H. H., «Cerebral Cortex, cerebellum, and Basal Ganglia: An Introduction to Their Motor Functions», en The Neurosciences, Third Study Program, dirigit per F. O. Schmitt i F. G. Worden, Cambridge (EUA), Massachusetts Institute of Technology Press, 1973, pàgs. 267-80.

[2] Popper, Sir Karl i Sir John Eccles, The Self and Its Brain, Springer Verlag International, 1977, pàg. 283. (Hi ha edició en castellà, El Yo y su cerebro (Ed. Labor, Barcelona, 1993).

[3] Ibid., pàg. 285.

[4] Ibid., pàg. 283.

[5] Ibid., pàg. 294.

[6] Ibid., pàg. 283. Un raig de llum sobre la relació entre pensament i acció que Eccles no esmenta podria ser el descobriment, conegut durant alguns anys, que el pensament no verbalitzat va però acompanyat de petits moviments detectables de les cordes vocals. Quan els sords congènits pensen (aquells que usen l'idioma de signes), aquests mateixos moviments potencials poden detectar-se en els músculs dels dits en lloc de a les cordes vocals. En la seva ressenya de l'obra Inner Speech and Thought, d'A. N. Sololov [Moscou, 1968], Katherine S. Harris observa que els indicadors electromiogràfics d'aquesta classe poden simplement representar alguna mena de «fenomen de desbordament». Això semblaria constituir una dada addicional recolzant l'interaccionisme –on el flux del pensament inicia una expressió vocal que involucra una activitat muscular que no és només no desitjada, sinó suprimida fins on és possible [Science, vol. 176, «Book Reviews» sota «Silent Articulation» (Articulació silent).] Vegeu també J. C. Nunnally i RL Flaugher, «Psychological Implications of Word Usage», Science, vol. 140, 1963, pàg. 775.

[7] Ibid., pàg. 294.

[8] Ibid., pàg. 471.

[9] Ibid., pàg. 560.

[10] Ibid., pàg. 474.

[11] Ibid., pàg. 477.

[12] Ibid., pàg. 488.

[13] Ibid., pàg. 494.

[14] Ibid., pàgs. 495-96.

[15] Ibid., pàg. 589.

[16] Ibid., pàgs. 559-560.

[17] Ibid., pàg. 516.

[18] Ibid., pàg. 543.

[19] Schrödinger, Erwin, What Is Life? [Qué es la vida?, Tusquets Editores, Barcelona 1983] i Mind and Matter, Cambridge University Press, 1967 [Tusquets Editores, Barcelona 1983], pàgs. 131-32.

[20] Popper, Sir Karl i Sir John Eccles, The Self and Its Brain, Springer Verlag International, 1977, pàgs. 552-53. (Hi ha edició en castellà, El Yo y su cerebro (Ed. Labor, Barcelona, 1993).

[21] Eccles, John C., Facing Reality, Nova York, Springer-Verlag, 1970, pàg. 83.

[22] Ibid., Capítulo 5.

[23] Ibid., pàg. 558.

[24] Ibid., pàgs. 559-60.

[25] Frankl, Viktor, en una anàlisi de l'article de J. R. Smythies, «Some Aspects of Consciousness» a Beyond Reductionism, volum dirigit per Arthur Koestler i J. R. Smythies, Londres, Hutchinson Publishing Group, 1969, pàg. 254.

[26] Penfield, Wilder, The Mystery of the Mind, Toronto, Little, Brown & Co, 1975, pàg. 88. (Hi ha edició en castellà, El misterio de la mente (Madrid, Pirámide 1977).

[27] Ibid., pàg. 89.




1980 publicat per Probe Ministries (Texas) amb Zondervan Publishing Co.

1997 primera edició en línia en anglès

2001 2ª edició en línea en anglès – corregida i amb format revisat

Copyright © 1988 Evelyn White. All Rights Reserved



Títol: La misteriosa matèria de la ment
Títol original: The Mysterious Matter of Mind
Autor: Arthur C. Custance, Ph. D., amb resposta de Lee Edward Travis
Font: The Mysterious Matter of Mindwww.custance.org
Copyright © 1988 Evelyn White. All rights reserved
Cop
yright © 2019 Santiago Escuain per la traducció. Es reserven tots els drets.


Traducció de l'anglès: Santiago Escuain
© Copyright 2019, SEDIN - tots els drets reservats.
SEDIN-Servicio Evangélico
Apartat 2002
08200 SABADELL
(Barcelona) ESPAÑA


Es pot reproduir en tot o en part per a usos no comercials, a condició de citar la procedència reproduint en la seva integritat el text superior i aquesta nota.

.


Pàgina principal


Índex general català

Tornada a l'Índex de EL PÒRTIC

Llibres recomanats

   
orígens

   
vida cristiana

   
bibliografia general

Coordinadora Creacionista

Museu de Màquinas Moleculars

Temes de actualitat

Documents en PDF
(classificats per temes)


Bandera del regne
                    d'Espanya

Regne Unit

Drapeau

Flagge


|||  Índice: |||  Índice de boletines  |||  Página principal  |||  Índice general castellano  |||
|||  
General English Index  |||  Coordinadora Creacionista  |||  Museo de Máquinas Moleculares  |||
|||  Libros recomendados  |||  
orígenes  |||  vida cristiana  |||  bibliografía general  |||
|||  
Temas de actualidad  |||  Documentos en PDF (clasificados por temas)  |||