La misteriosa matèria de la ment

ARTHUR C. CUSTANCE, M.A., Ph.D.

Membre de l'Afiliació Científica Americana
Membre de l'Associació Americana d'Antropologia
Membre del Reial Institut d'Antropologia


amb una resposta de
Lee Edward Travis


 

1980

 
Traducció de l'anglès: Santiago Escuain

Pórtico

Índex


Epíleg

 

Més enllà de la filosofia

 

Taca de
                          tinta 

Una consideració de l'origen i el destí de la ment, mirant més enllà de la indagació científica cap a la revelació bíblica i a la teologia. Es considera una perspectiva bíblica amb segles d'antiguitat al costat de les modernes perspectives del interaccionisme dualista.

 

D

egut a que la recerca darrere de l'origen i la recerca darrere del destí estan, totes dues, decididament fora de l'àmbit de la indagació científica, sembla que ens quedem només amb una especulació metafísica. Però aquesta especulació no ha portat fins ara a cap veritable certesa. Resta clar que no té les dades materials amb els quals procedeix la ciència cap a l'entesa. Llavors, on podem trobar aquestes dades?

La resposta usual és: Preguntem als que han experimentat l'«extinció de la flama» i després han tornat. Però aquesta font d'informació és insatisfactòria a causa que varia molt àmpliament de persona en persona, i pel fet que no hi ha una seguretat absoluta que la flama s'hagués realment extingit. Sembla que no ens queda cap altra alternativa que adreçar-nos a la Revelació Bíblica, una comunicació extraordinària que ha portat incomptables milions de persones que han estat guiades per ella a través de les proves més dures imaginables amb una absoluta certesa de supervivència en pau i goig a l'altre costat del sepulcre.

 

On sembla necessària la revelació

 

Ara bé, l'especulació metafísica és la recerca del coneixement mitjançant l'ús de la raó sola, sense l'ajuda de la revelació, en tant que la teologia és l'aplicació de la filosofia a l'experiència religiosa mitjançant l'ús de la raó però amb l'ajuda de la revelació. Si hom admet aquesta font addicional de dades, pot ser que puguem fer amb profit una nova mirada a allò que la teologia bíblica ha estat dient al llarg de segles sobre la relació ment/cervell o ànima/cos. I fem-ho prestant especial atenció a les seves declaracions sobre allò que passa quan la ment ha quedat privada, per la mort, del cos del qual depèn per a la seva expressió.

 

L'home: Una dicotomia de ment i cos

 

En primer lloc, es pot dir sense cap mena d'ambigüitats que la teologia bíblica sempre ha contemplat l'home com un ésser combinat, una dicotomia esperit/cos. Aquesta és la clara postura que es contempla tant en l'Antic com en el Nou Testament. Fins a aquest punt no hi ha cap enfrontament entre la teologia i els resultats de les recents investigacions. A més, la Bíblia sempre ha contemplat la mort com senzillament la separació d'aquests dos components. Quan l'esperit o ànima abandona el cos, el cos mor.

A més, tots dos Testaments concorden en contemplar la unió de les dues entitats com a essencial per a l'existència real de la persona plena com a tal. D'aquí l'enorme èmfasi en la resurrecció del cos al llarg de tota la Bíblia. Si la Revelació tenia raó sobre la unió dels dos constituents, potser estarà també en el cert en allò que revela sobre el destí de l'individu després de la mort.

S'ha de tenir present que eren els filòsofs grecs, no els teòlegs cristians, els que contemplaven el cos com la presó de l'ànima. Atès que Eccles empra els termes ment i ànima de manera intercanviable (igual que els teòlegs han fet servir les paraules ànima  i esperit de forma intercanviable), tots estan abordant la mateixa qüestió.

 

Ment i Cos: Fets l'un per l'altre

 

Els teòlegs europeus s'han sentit particularment interessats en ressaltar que el cos és l'instrument mitjançant el qual l'ànima o ment es realitza i aconsegueix la pròpia expressió. A canvi, l'ànima o ment dóna al cos el potencial per a una activitat plena de propòsit. Les capacitats de l'autòmat epilèptic existeixen només pel fet que la ment ja ha programat el cervell amb propòsit. Tot i que els clínicament morts es puguin mantenir amb vida per algun temps amb mesures extremes, és clar que el cos no té essencialment cap mena de propòsit en la seva activitat quan n'està absent la consciència.

La ment o ànima proporciona al cervell una economia significativa, valuosa i ordenada. El cervell, al seu torn, fa que l'ànima tingui efectivitat. L'ànima troba una expressió plena mitjançant el cos a través de la interacció amb el cervell. L'ànima, per tant, anima el cos. En separar les dues, ambdues pateixen «mort». Pel que fa a la persona com un tot, la Bíblia indica clarament una mena de ruptura que no s'anul·larà fins que el cos ressusciti i es reuneixi amb l'ànima. El problema és que s'ha tendit a minimitzar la resurrecció física, que ha quedat, per així dir-ho, sepultada sota l'èmfasi excessiu en la supervivència de l'esperit. Però a la llum del coneixement present no podem recompondre raonablement l'home com un tot sense la resurrecció del seu cos, perquè l'existència corporal sembla essencial per a la seva integritat. Per això, no és sorprenent que a falta d'una ferma esperança en la resurrecció corporal, l'experiència de la mort s'afronti amb una repulsió tan gran, ja que és la dissolució d'una associació de ment i cervell essencial per a la supervivència personal. El meu cos és la llar apropiada per a la meva ànima. La meva ànima és la mestressa adequada del meu cos.

Al llarg de l'era cristiana, els teòlegs han asseverat que l'ànima és una creació. Sembla difícil explicar-la d'una altra manera pel que fa a l'evidència actual. Però també sembla haver-hi una «idoneïtat d'ajust» entre ànima i cos. Hi ha interacció, no merament un desenvolupament paral·lel i independent. Abraham Kuyper (1837-1920), un teòleg holandès, sostenia que «Déu crea l'ànima en l'embrió que té una predisposició cap a l'ànima predestinada per a ell».[1] Així, l'acte de llançar els daus per determinar la dotació genètica no es deixa del tot a l'atzar.

Atès que el nen rep els seus gens dels seus pares, té un gir cap a la classe de personalitat que es pot desenvolupar. Si està dotat musicalment, tindrà probabilitat de mostrar inclinació cap a la música, sempre que les circumstàncies permetin els mitjans durant la seva creixement. Per tant, no comença com una taula rasa, sinó amb un cert marc dins el qual la seva ànima trobarà expressió. Kuyper era molt específic. Segons ell, l'ànima és realment creada ex nihilo per Déu, però no d'una manera arbitrària. Es creada en aquest home, en aquest moment en la història del món, en aquest país, en aquesta família o raça determinada, i per això amb les característiques potencials i, fins a cert punt, les limitacions que significa tal correspondència.

 

La fracció subjecte i la fracció objecte

 

Els teòlegs parlen de la naturalesa dual com compresa d'una fracció objecte i d'una fracció subjecte. La fracció objecte es designa en el Nou Testament com soma, i la fracció subjecte com pneuma. Juntes, constitueixen l'«ànima» o identitat pròpia, l'individu, la persona. Karl Barth sostenia que ànima i cos es distingeixen entre ells com a subjecte i objecte, on el subjecte té la capacitat singular de poder-se conèixer, tant ell mateix com el seu cos objectiu. El materialisme, amb la seva negació de l'ànima, deixa l'home mancat de subjecte i per això com una mitja entitat, mentre que l'espiritualisme, amb la seva negació del cos, el constitueix mancat d'objecte i per això com només una mitja entitat . Cadascuna d'aquestes perspectives aniquila realment l'home com a tal.

Qualsevol sistema de psicologia que intenti que qualsevol d'aquestes dues fraccions assimili l'altra, ja no està tractant amb l'home com a tal. El conductisme, per consegüent, no és una psicologia de l'home, sinó només de la fracció objecte de l'home. Tal com conclou Penfield, l'home un ordinador, no és un ordinador, i tractar-lo com un ordinador és com dir que l'únic objecte del nostre afecte hauria de ser una carta d'amor – no qui ens l'envia.

 

La mort: l'esquinçament entre ment i cos

 

La revelació ens deixa ben clar que quan l'ànima o esperit deixa el cos, el cos és mort (Jaume 2:26), i que si l'esperit d'alguna manera torna al cos, tota la persona torna a la vida (Lluc 8:55). Aquesta dualitat es repeteix en centenars de llocs en la Bíblia (cp., per exemple, Mateu 26:41; Romans 8:10; 1 Corintis 5:5; 6:20; 7:34; 2 Corintis 7:1; Gàlates 5:17). En efecte, s'afirma expressament que la formació d'Adam com primer ésser humà és resultat de l'animació d'un cos per un esperit, que va quedar per això constituït com una ànima vivent (Gènesi 2:7).

Pel que fa a l'estat de l'ànima a l'altre costat del sepulcre, sembla que ens trobem totalment dependents de la revelació. La revelació ens proporciona l'única descripció coherent que tenim. Sense ella no sabem realment res excepte per extrapolació més enllà de l'evidència experimental. El Nou Testament ens assegura la resurrecció del cos, i Pau explica amb detall la naturalesa d'aquest cos (1 Corintis 15:35-44). I tenim la descripció més completa del potencial d'aquest cos de resurrecció en observar el que es diu de Jesucrist després de la Seva resurrecció, i arribem a saber per Pau (Filipencs 3:20-21) que aquesta és la classe de cos que també nosaltres podem arribar a tenir, depenent això de la nostra relació amb Ell durant la nostra vida en aquest món.

Aquí veiem un cos que pot passar lliurement a través de barreres materials, portes bloquejades i similars, però que pot ser tocat i examinat per a fins d'identificació. Serà un cos capaç de comunicació amb el món físic –de parlar, de ser vist, oït i sentit; i serà plenament recognoscible. Serà un cos capaç de compartir un àpat, d'ingerir aliment, i després de desaparèixer a voluntat per reaparèixer en algun altre lloc.

Serà un cos que pot actuar sobre el món físic, desplaçar objectes, fer prediccions precises, sortir a passejar i (pel que sembla) capaç fins i tot de preparar i encendre un foc per preparar un àpat. Un potencial així sembla fer virtualment possible tot el que els nostres cossos poden fer, i molt més en termes de moviment dins i a través del món material. Difícilment es podria imaginar una més gran llibertat respecte a les limitacions de la nostra actual existència sense aparentment sacrificar cap dels seus avantatges. Un cos així certament obrirà unes panoràmiques immenses d'activitat humana a tot arreu de l'univers.

I aquesta és, en realitat, l'esperança cristiana. I no és una mena d'il·lusió piadosa, sinó una expectativa molt específica. Serà en certa manera el nostre cos animat pel nostre esperit i per això serem d'una forma veritable i identificable nosaltres mateixos.

Aquesta esperança va ser durant un temps compartida per gent de totes condicions socials, i feia la vida suportable en circumstàncies per altra banda insuportables. En l'actualitat és una esperança que s'esforça per sobreviure sota una enorme pressió negativa produïda majoritàriament per la comunitat científica. Fins i tot els mateixos humanistes estan començant a preguntar-se si no haurem estat induïts a error per un compromís injustificat amb un punt de vista mecanicista de la vida i amb una filosofia materialista que el sembla acompanyar ineludiblement.

Escrivint en la publicació periòdica Bulletin of Atomic Scientists [Butlletí dels científics atòmics], el Professor Roger W. Sperry, psicòleg de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia, observava:[2]

 

Abans de la ciència, l'home solia considerar-se com un agent lliure que posseïa lliure albir. En lloc d'això, la ciència ens dóna un determinisme causal en què cada acte es contempla com una conseqüència inevitable de patrons precedents de l'excitació del cervell. Allà on solíem veure propòsit i significat en la conducta humana, la ciència ara només exhibeix una complexa màquina biofísica composta totalment d'elements materials, tots els quals obeeixen inexorablement les lleis universals de la física i de la química. ...

Trobo que el meu propi model conceptual operatiu del cervell condueix a inferències que estan en desacord directe amb moltes de les coses que acabo de descriure; especialment haig de fer front a tot aquest concepte general materialista i reduccionista de la naturalesa humana i de la ment que sembla sorgir del plantejament analític objectiu actualment dominant en les ciències del cervell i de la conducta.

Quan se'ns indueix a afavorir les implicacions del modern materialisme en oposició a valors més antics i idealistes en aquestes qüestions i d'altres relacionades amb elles, sospito que la ciència pot haver-nos donat gat per llebre a tots, a la societat i a ella mateixa.

 

I, en efecte, això és el que sembla haver succeït.

 

 


 

Resposta

 

per Lee Edward Travis

 

Un supòsit dominant que els psicòlegs mantenen en l'actualitat és que l'ésser humà és cos i res més, i que allò que és real es pot percebre només mitjançant els òrgans dels sentits o mitjançant un instrument físic. En base d'aquest supòsit, les persones es defineixen essencialment i en la seva totalitat per les parts físiques que les constitueixen, i per conèixer-les cal conèixer de manera exhaustiva la seva anatomia i la seva fisiologia. Se les pot reduir enterament a física i a química, i no queda res fora d'aquest àmbit.

La persona normal i corrent no comparteix aquesta pressuposició. Aquestes persones creuen que hi ha alguna cosa més, que hi ha una ment conscient que assumeix el control, possiblement fins i tot de tota la vida, i que en bona mesura determina el seu propi destí. És cert, creuen ells, que la genètica té un gran paper en el desenvolupament de la persona, i que l'atzar entra en la situació. Però principalment creuen que la consciència els acompanya fidelment en tant que viuen i que surt a contracor en la seva mort, per viure per sempre en un altre món. Els científics i filòsofs han abandonat massa ràpidament el testimoni de la persona normal i corrent sobre la seva pròpia experiència. Com a científic, el doctor Custance no només respecta l'home del carrer, sinó que també sol·licita l'ajuda d'altres destacats científics perquè testifiquin des de tota l'obra de les seves vides sobre les qüestions de la relació ment/cos.

 

Hom podria dir o bé que el cervell produeix la ment com un epifenomen, la melodia que sorgeix de l'arpa, o bé que la ment programa el cervell, usant-lo com un fidel servent en la complicada tasca de viure. Les proves que el doctor Custance ens aporta donen un enèrgic suport a la segona possibilitat. Aquestes proves procedeixen principalment dels grans treballs de dos investigadors, el neurocirurgià Wilder Penfield i el neurofisiòleg John C. Eccles.

Penfield actuava estimulant amb electricitat l'escorça motora apropiada de pacients conscients i els animava a impedir que es mogués una mà quan aplicava el corrent. El pacient s'agafava aquesta mà amb l'altra i s'esforçava per mantenir-la immòvil. Així, una mà sota el control del corrent elèctric i l'altra mà sota el control de la ment del pacient es debatien la una contra l'altra. Penfield va aventurar l'explicació que el pacient no només tenia un cervell físic que rebia un estímul per a l'acció sinó també una realitat no física que interaccionava amb el cervell. Podia ser aquesta realitat no física la ment? Amb altres pacients estimulats en altres àrees de l'escorça, es produïa una doble consciència. Els pacients, alhora que romanien totalment alertes sobre el seu ambient immediat a la taula d'operacions, experimentaven alhora una escena de sobte recuperada del passat, una escena tan clara que incloïa sons i fins i tot l'olor de cafè al foc. Penfield va considerar aquestes experiències de doble consciència com un argument en favor d'una acció mental independent, d'un dualisme d'objecte i subjecte i de la separació entre el cervell i la ment.

Eccles va quedar totalment convençut, després d'una investigació de tota una vida en neurofisiologia, que la ment no era una cosa que emergís del cervell, sinó d'alguna manera un programador independent actuant sobre el cervell. La ment actua sobre el cervell manipulant d'una manera plena de propòsit i d'activitat creativa. El doctor Custance crida l'atenció a la congruència entre la revelació que tenim a les Escriptures i les conclusions d'aquests dos científics moderns.

Tant l'Antic com el Nou Testament proclamen la unió de ment i cos com essencial per a l'existència de la persona en la seva integritat. La Bíblia veu una forma de ruptura entre ment i cos en la mort que ni es desfarà ni tindrà remei fins que el cos ressusciti i es reuneixi amb la ment. Per la persona en la seva integritat tal com es presenta a la Bíblia, la ment i el cos es pertanyen mútuament, sempre amb la primera com la propietària i el segon com el servent. El conductisme no és una psicologia de l'home, sinó només del jo objecte de l'home. L'home un ordinador, no és un ordinador.

M'encanta l'esplèndida descripció que fa el doctor Custance del nou cos al que torna la ment quan la persona en la seva integritat torna a la vida. Bàsicament, la seva descripció es basa en el testimoni de Jesucrist després de la seva resurrecció.

 

Considero aquest petit volum com una aportació encertada i estimulant, i penso usar-lo en les meves classes.

 


 

Lectures Addicionals

 

Penfield, Wilder, El misterio de la mente, Pirámide, Madrid 1977. Publicat originalment com The Mystery of the Mind, Princeton University Press, (Toronto, Little, Brown & Co), 1975.

Una perspectiva global de la investigació de Penfield mentre tractava pacients epilèptics a l'Institut de Neurologia a Montréal. Porta el subtítol d'«Un estudi crític de la consciència i del cervell humà». Tot i que la matèria es tracta sovint de forma tècnica, l'eficaç estil de Penfield, alhora agradable i informatiu, explica àgilment els detalls de la seva obra pionera en aquesta àrea. Descriu com seus descobriments van portar a algunes extraordinàries demostracions de la precedència de la ment (o de la «voluntat») sobre els circuits del cervell, demostrant-se que la ment sembla totalment capaç d'usar el cervell com a instrument per als seus propis fins.

 

Popper, Sir Karl, i Eccles, Sir John, El Jo i el seu cervell, Editorial Labor, Barcelona 1980. Publicat originalment com The Self and Its Brain (Nova York, Springer Verlag International, 1977).

El subtítol és «Un argument a favor de l'interaccionisme». Aquest volum adopta essencialment la forma d'un debat entre un filòsof de renom internacional i un neurofisiòleg de reputació paral·lela, indagant sobre l'origen, naturalesa i fins i tot el possible destí de la consciència humana. En considerar aquests tres importants assumptes, les diferències d'opinió no porten pas a que el volum quedi desarticulat ni sigui contradictori. És un volum considerable, tant en extensió com en abast, i fa el que potser és una contribució singular a l'actual debat entre els que veuen la consciència com un mer epifenomen del cervell i aquells que la consideren com un ens d'origen independent, la mateixa naturalesa del qual suggereix la seva continuïtat fins i tot després de la dissolució del cervell. A més, hi ha un veritable acord entre els dos autors en que la ment és la mestressa del cervell, fent d'ell el seu instrument. El títol original, «El Jo i el cervell», va ser posteriorment canviat perquè digués «El Jo i el seu cervell».

 

Sherrington, Sir Charles, El hombre en su naturaleza, Alhambra, Madrid 1947. Publicat originalment com Man on His Nature, Cambridge University Press 1940, 1a edició; 1951, 2a edició.

Es tracta del text de les Conferències Gifford presentades per Sherrington davant la Universitat d'Edimburg durant l'hivern de 1937-1938. Revisat i actualitzat, representa actualment la saviesa destil·lada d'un príncep entre els científics contemplant la naturalesa de la relació ment/cervell. Està escrit com una mirada retrospectiva vers tota una vida dedicada a la investigació, essent les reflexions d'un home ja no més preocupat per preservar la seva reputació com ortodox, i per això amb tota llibertat per expressar alguns dubtes sobre la suficiència de les actuals perspectives reduccionistes de la naturalesa de l'home.

 

En anglès:

 

Custance, Arthur, Journey Out of Time, Doorway Publications, Hamilton (Canada), 1981.

En la Part II d'aquest llibre, l'autor tracta sobre la qüestió de la constitució de l'home com a entitat composta de cos/esperit.

 

Eccles, Sir John C., Facing Reality. Springer Verlag International, 1970.

Porta el subtítol d'«Aventures filosòfiques d'un neurocientífic» i seria difícil descriure aquest volum d'una manera més apropiada. És en ocasions un estudi bastant tècnic que exigeix alguna dedicació, però al llarg del mateix hi ha passatges que donen alleugeriment amb unes excursions brillants i relaxants dins els aspectes més filosòfics de la interacció ment/cervell que de cert impactaran al lector.

 

Koestler, Arthur i Smythies, J. R., directors, Beyond Reductionism. Londres, Hutchinson, 1967; Nova York, Macmillan, 1970.

Un recull del Simposi Alpach celebrat a Suïssa el 1968 per iniciativa de Koestler. L'elenc de participants sembla un «Qui és qui» d'aquells en la comunitat científica amb inquietuds sobre el problema de l'origen i de la naturalesa de la consciència en l'home i les seves aspiracions corresponents. S'inclouen els intercanvis totalment lliures que van seguir a la lectura de cada ponència, el que fa d'aquest volum un fons d'idees fresques, estimulants i de vegades sorprenents.

 

Koestler, Arthur, The Ghost in the Machine, Londres, Hutchinson, 1967; Nova York, Macmillan, 1968.

Un estimulant volum escrit per un autor que ha establert una reputació a nivell internacional com un llec molt ben informat que aborda les proves en favor de reduccionisme i les troba insatisfactòries. Demostra que la posició reduccionista és insuficient per explicar les dades en la història d'algun defecte greu, d'alguna deficiència integrada en l'operació de la ment humana, que resulta del creixement explosiu del cervell humà. Aquest llibre és un enfocament nou d'un vell problema: la incapacitat de l'home per diagnosticar la seva pròpia naturalesa de forma correcta i d'ordenar-se ell mateix i la societat de forma eficaç.

 

Luria, A. R., The Man With a Shattered World, Nova York, Basic Books, 1972.

Aquest és un llibre amb un estil més popular, i en ocasions pot desil·lusionar, però dóna un coneixement valuós del món d'un home que, com a resultat d'una ferida al cap, no té virtualment gens de memòria a curt termini. Tan curt és el seu període de memòria que fins i tot pot oblidar el començament d'una oració abans d'arribar al seu final. El relat exposa d'una manera espectacular la gran importància (i el per què) de tenir memòries a curt i a llarg termini que operin de manera normal.

 


 

ARTICLES DE REVISTES:

 

Best, J. Boyd., «Protopsychology». Scientific American, febrer de 1963, pàgs. 55-62.

 

Kety, Seymour S., «A Biologist examines the Mind and Behavior», Science, vol. 132, 1960, pàgs. 1861-1869.

 

Penfield, Wilder, «Engrams in the Human Brain», Proceedings of the Royal Society of Medicine, vol. 61, 1968, pàg. 831-40.

 

Penfield, Wilder, «Epilepsy, Neurophysiology and Some Brain Mechanisms Related to Consciousness» a Basic Mechanisms of the Epilepsies, dirigit per H. H. Jasper, et al ., Toronto, Little, Brown & Co, 1969.

 

Penfield, Wilder, i Perot, Phanor, «The Brain 's Record of Auditory and Visual Experience: A Final Summary and Discussion», Brain, vol. 86, 1963, pàg. 595-696.


Ànima i esperit són identificats en francès mitjançant l'ús d'un sol terme, âme, que també denota persona. I ment i esperit també queden identificats en el terme esprit. Així també en alemany la paraula seele pot significar bé ment, bé ànima.

El punt de vista de Popper és que la ment (que en aquest context equival a ànima) simplement va aparèixer. Però això realment no ens diu res. No té cap valor explicatiu en absolut, i encara que pugui ser per defugir el creacionisme, aquesta declaració en si mateixa no té més validesa científica que la planera declaració que l'ànima és una creació. Les dues declaracions són expressions de fe.

[1] Kuyper, Abraham, citat en G. C. Berkouwer, Man: The Image of God, Grand Rapids, Eerdmans, 1963, pàg. 290.

[2] Sperry, Roger W., «Mind, Brain, and Humanist Values», Bulletin of the Atomic Scientists, setembre de 1966, pàgs. 2-3.

 



1980 publicat per Probe Ministries (Texas) amb Zondervan Publishing Co.

1997 primera edició en línia en anglès

2001 2ª edició en línea en anglès – corregida i amb format revisat

Copyright © 1988 Evelyn White. All Rights Reserved



Títol: La misteriosa matèria de la ment
Títol original: The Mysterious Matter of Mind
Autor: Arthur C. Custance, Ph. D., amb resposta de Lee Edward Travis
Font: The Mysterious Matter of Mindwww.custance.org
Copyright © 1988 Evelyn White. All rights reserved
Copyright © 2019 Santiago Escuain per la traducció. Es reserven tots els drets.


Traducció de l'anglès: Santiago Escuain
© Copyright 2019, SEDIN - tots els drets reservats.
SEDIN-Servicio Evangélico
Apartat 2002
08200 SABADELL
(Barcelona) ESPAÑA


Es pot reproduir en tot o en part per a usos no comercials, a condició de citar la procedència reproduint en la seva integritat el text superior i aquesta nota.

.


Pàgina principal


Índex general català

Tornada a l'Índex de EL PÒRTIC

Llibres recomanats

   
orígens

   
vida cristiana

   
bibliografia general

Coordinadora Creacionista

Museu de Màquinas Moleculars

Temes de actualitat

Documents en PDF
(classificats per temes)


Bandera del regne
                    d'Espanya

Regne Unit

Drapeau

Flagge


|||  Índice: |||  Índice de boletines  |||  Página principal  |||  Índice general castellano  |||
|||  
General English Index  |||  Coordinadora Creacionista  |||  Museo de Máquinas Moleculares  |||
|||  Libros recomendados  |||  
orígenes  |||  vida cristiana  |||  bibliografía general  |||
|||  
Temas de actualidad  |||  Documentos en PDF (clasificados por temas)  |||